Żywy Ocet z Jeżyn
- CUKIER: NIE
- GLUTEN: NIE
- POJEMNOŚĆ: 250 ml
- PRODUCENT: Owocowo.Gospodarstwo ogrodniczo - owocowe.
Domowy żywy ocet jeżynowy to w pełni naturalny produkt domowej roboty.
Przygotowujemy go wyłącznie z owoców, które pochodzą z naszych plantacji prowadzonych w 100% naturalnie, bez chemicznych oprysków i sztucznych nawozów. Dlatego nasze octy nie zawierają pestycydów, ani innych chemicznych pozostałości, dzięki czemu są w pełni bezpieczne.
Wszystkie nasze octy są naturalnie fermentowane. Nie przyspieszamy tego procesu nie poddajemy go procesom filtracji, pasteryzacji, ani podgrzewania. Octy nie zawierają też żadnych konserwantów, aromatów i są w pełni naturalnym produktem przygotowywanym według domowej i tradycyjnej receptury. Zawierają matkę octową.
Wszystkie nasze owoce i warzywa uprawiamy według metody Owocowo - zgodnie z nią przygotowujemy też nasze przetwory. Oto zasady naszej metody:
- używamy warzyw i owoców, które pochodzą z naszego własnego gospodarstwa (z małymi wyjątkami, ale jeśli korzystamy z usług dostawców, są to wtedy certyfikowane produkty)
- nasz ogród jest w 100% naturalny tzn, że nie stosujemy sztucznych nawozów i chemicznych oprysków na naszych polach nie używamy pestycydów, a samo gospodarstwo oddalone jest od ruchliwych dróg i zabudowań mieszkalnych
- współpracujemy z SGGW, które bada nasze uprawy oraz przetwory
- przepisy, których używamy to tradycyjne i domowe receptury
Skład: żywy ocet z jeżyn 100%
Pomyśl tylko przez chwilę, który ocet będzie bezpieczny dla Twojej rodziny - ten ze sklepu, który poddawany jest różnym procesom jak podgrzewanie i zawiera dodatki konserwujące, czy naturalny domowy przygotowany z owoców uprawianych w całkowicie naturalny sposób?
Dlaczego warto włączyć do swojej diety żywe octy?
Właściwości octów wymieniane są w literaturze już od czasów starożytnych. W średniowieczu Hildegarda z Bingen ostrzegała przed spożywaniem surowych produktów szczególnie przez osoby z osłabionym układem trawiennym. Aby surowe pożywienie stało się lepiej strawne, zalecała skrapianie pożywienia octem.
Dlaczego?
Ponieważ fermentowane rośliny uwalniają swoje substancje lecznicze, a dzięki temu, że w naturalnym procesie nie ma podgrzewania, życiodajne witaminy, minerały, pierwiastki i enzymy nie ulegają zniszczeniu. Wiele procesów przemiany materii, które zachodzą w naszym organizmie to procesy z udziałem kwasu octowego. Ocet jest „żywym” pokarmem, który sprzyja redukcji tłuszczu, a także stymuluje regenerację komórek całego organizmu. Naturalne wartości odżywcze zawarte w occie są zależne od roślin, z jakich jest wykonany. Więcej na temat octów i ich właściwości przeczytasz na naszym blogu Owocowo
Sposób podania żywego octu z jeżyn: Ocet jeżynowy to doskonały dodatek do sałatek, past kanapkowych, do zup. Może być także używany do marynaty do mięs oraz ryb. W celach prozdrowotnych zaleca się profilaktyczne stosowanie łyżeczkę octu na pół szklanki wody 30 minut przed posiłkiem. Osoby chore lub niedożywione mogą wymagać większych dawek. Natomiast osoby z nadkwasotą żołądka powinny stosować go ostrożniej. W przypadku bólu gardła lub dolegliwości dróg oddechowych warto stosować płukanki z octu w proporcjach 3 łyżki octu na szklankę wody. Można go także dodawać do inhalacji (klika kropel).