Żywokost to dosyć wysoka roślina. Łodygi tego zioła są bardzo grube i „włochate”, a także mocno rozgałęzione w górnych partiach. Liście rośliny są wąskie i długie, o kształcie lancetowatym. Kwiaty żywokostu zwykle są fioletowe, purpurowe lub różowe, choć zdarzają się także koloru białego i kremowego. Jako surowiec zielarski jest wykorzystywany korzeń żywokostu. W korzeniu żywokostu występuje alantoina, śluz,alkaloidy, kwasy - chlorogenowy, kawowy, żywice, skrobia, sacharoza, asparagina. Alantoina przyspiesza gojenie się tkanek, a wspomagana kwasem rozmarynowym działa przeciwzapalnie.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- polecany jest w schorzeniach przewodu pokarmowego (owrzodzenie żołądka i jelit),
- górnych dróg oddechowych, uporczywym kaszlu,
- bardzo dobrze działa na trudno gojące się rany, owrzodzenia skóry, oparzenia i odmrożenia,
- pomocny przy pękających piętach,
- alantoina działa kojąco i gojąco, posiada właściwości rozrostu komórek przy złamaniach kości i skręceniu,
- okłady z żywokostu pomagają przy gojeniu się ran i przy zamknięciu kości.
- stosowany także przy skazie moczanowej, artretyzmie, krwawiących hemoroidach, żylakach, zapaleniu żył,
- odwary z korzenia przynoszą ulgę przy zbolałych oczach, jak też do przemywania skóry przy trądziku, łuszczycy, egzemie, czyrakach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Okład – przygotować papkę ze sproszkowanego korzenia żywokostu lekarskiego dodając niewielką ilość wody i stosować na żylaki lub inne trudno gojące się rany. Papka ta świetnie nadaje się na krwawiące hemoroidy.
SPOSÓB PAKOWANIA:
Zioła pakujemy w opakowania typu doypack z atestem dla środków spożywczych. Opakowania zawierają zamknięcie strunowe co umożliwia wielokrotne zamykanie. W zależności od gramatury są to torebki EKO lub całe przezroczyste.