Jedzenie Liofilizowane Trek Eat - Strogonoff z wołowiną i ryżem (bezglutenowy) - 250g
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład:
51% ryż, 11% wołowina, maltodekstryna, skrobia, tłuszcz roślinny, śmietana, sól spożywcza, pomidor, papryka, pieczarki, ekstrakt z wołowiny, przyprawy, aromat, sos sojowy (soja, sól spożywcza), ekstrakt drożdżowy, cukier, naturalny aromat (z selerem), glukoza, laktoza, środki zageszczajace: guma guar, karmel, regulator kwasowosci: kwas cytrynowy, drożdże w proszku, barwiący ekstrakt z kurkumy. Mięso liofilizowane: 17,6 g (odpowiada ok. 70 g mięsa przed liofilizacją.)
Informacja o głównych alergenach:
laktoza, mleko, seler, soja.
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.