Jedzenie Posiłek liofilizowane Trek'n Eat - Gulasz z dziczyzny z makaronem (170g)
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład:
Makaron [(50%), grysik pszenny, bialko, sól], 8% mięso sarnie (z środkiem przeciwutleniającym: ekstraktem z rozmarynu), tłuszcz palmowy, maltodekstryna, cebula, sól spożywcza, skrobia, papryka, pomidory, pieczarki, marchew, aromat (z pszenicą, jęczmieniem, rybą, selerem), laktoza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; borówki, aromaty, przyprawy, cukier, ekstrakt z mięsa wołowego, ekstrakt z drożdży, karmel, glukoza, środek spulchniający: kwas krzemowy; zagęszczacz: guma guar; dziczyzna, aromat wędzarniczy, maliny, jeżyny. Mięso liofilizowane: 13,6 g (odpowiada ok. 65 g świeżego mięsa).
Informacja o głównych alergenach:
ryba, zawiera gluten, laktoza, mleko, seler
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.