Stron: 448
Format: 14.0x20.0cm
Rok wydania: 2001
Oprawa: Miękka
Żywienie żywność a zdrowie
Biernat Jadwiga
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Czy zastanawiasz się głębiej nad znaczeniem tego, co jesz i jak jesz? Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywności i żywienia. Dowiesz się z niej, co tak naprawdę jesz (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są Ci niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na Twoje zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznasz się z przykładami diet zalecanych w terapii różnych schorzeń. Odkryjesz również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywności i żywieniu zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Spis treści:
- Wstęp
- Prawidłowe odżywianie - warunkiem zdrowia i urody
- Energia niezbędna do życia i dla zdrowia
- Składniki odżywcze niezbędne do życia, dla zdrowia i urody
- Białka
- Tłuszcze
- Podstawowe składniki tłuszczów
- Tłuszcze widoczne i niewidoczne
- Dlaczego należy ograniczać spożycie tłuszczów?
- Co zawdzięczamy obecności tłuszczów w pożywieniu?
- Ile można spożyć tłuszczów w całodziennym pożywieniu?
- Węglowodany
- Witaminy
- Witamina A - retinol, prowitamina A, karoten
- Witamina D - kalcyferol
- Witamina E - tokoferol
- Witamina K - menadion
- Witaminy grupy B
- Witamina C - kwas askorbinowy
- Witamina P - bioflawonoidy, rutyna, C kompleks
- Witamina Substancje o działaniu podobnym do
- witamin
- Witamina Q - ubichinon, koenzym Q
- Witamina F
- Cholina
- Kwas orotowy - witamina B13
- Kwas panagamowy - witamina B15
- Kwas lipojowy - witamina N
- Witamina U - S-metylometionina
- Kwas paraaminobenzoesowy - witamina H1
- Karnityna
- Składniki mineralne
- Wapń
- Fosfor
- Magnez
- Sód i potas
- Żelazo
- Chlor
- Jod
- Miedź
- Cynk
- Mangan
- Kobalt
- Fluor
- Chrom
- Selen
- Woda
- Źródła składników odżywczych
- Produkty zbożowe
- Płatki zbożowe
- Otręby
- Kasze
- Ryż
- Kiełki
- Mleko
- Jogurt, kefir, kwaśne mleko
- Jaja
- Mięso i jego ptrzetwory, ryby, drób, podroby
- Produkty tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego
- Tłuszcz wieprzowy
- Tłuszcz wołowy
- Łój barani
- Smalec gęsi
- Tłuszcze mięsa i wyrobów wędliniarskich
- Tłuszcze ryb
- Tłuszcze mleka i przetworów mlecznych
- Tłuszcze jaj
- Tłuszcze jadalne pochodzenia roślinnego
- Tłuszcze roślin oleistych - oleje
- Olej słonecznikowy
- Olej sojowy
- Olej kukurydziany
- Olej krokoszowy lub szafranowy v
- Olej rzepakowy
- Olej arachidowy
- Olej oliwkowy, czyli oliwa
- Olej kokosowy
- Olej palmowy
- Olej z ziarn palmowych
- Oleje rzadziej stosowane do celów spożywczych
- Olej bawełniany
- Olej sezamowy
- Olej z kiełków pszenicy
- Olej z orzecha włoskiego
- Olej z pestek (nasion) winogron
- Olej z nasion maku
- Olej z pestek dyni oleistej
- Oleje określane nazwami firmowymi
- Olej uniwersalny
- Olej stołowy
- Olej sałatkowy
- Olej stołeczny
- Olej złocisty
- Olej słoneczny
- Olej kujawski
- Tajemnice produkcji olejów
- Tłuszcze w warzywach i owocach
- Tłuszcze w nasionach roślin strączkowych
- Tłuszcze w orzechach
- Tłuszcze w produktach zbożowych
- Margaryna
- W jaki sposób powstaje margaryna?
- Margaryna? Tak, ale jaka?
- Tłuszcze kuchenne, piekarskie i cukiernicze
- Tłuszcze kuchenne
- Tłuszcze do smażenia zanurzeniowego
- Tłuszcze piekarskie i cukiernicze
- Tłuszcze w wyrobach cukierniczych
- Tłuszcze do lodów
- Majonezy
- Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas przechowywania, gotowania, smażenia i pieczenia
- Co się dzieje z tłuszczami przechowywanymi w nieodpowiednich warunkach?
- Co się dzieje z tłuszczami podczas gotowania, duszenia, smażenia i pieczenia?
- Jak postępować, by niekorzystnych zmian w tłuszczach było jak najmniej?
- Cukier, słodycze
- Miód naturalny i produkty pszczele
- Mleczko pszczele
- Kit pszczeli (propolis)
- Pyłek kwiatowy
- Wosk pszczeli
- Warzywa i owoce
- Ziemniaki
- Niektóre warzywa ważne dla zdrowia i urody
- Pomidory
- Marchew
- Pietruszka
- Rzodkiewka
- Seler
- Chrzan
- Warzywa kapustne
- Sałata
- Szpinak
- Cebula
- Czosnek
- Por
- Niektóre owoce ważne dla zdrowia i urody
- Poziomka pospolita
- Malina właściwa
- Porzeczka czarna
- Aronia czarnoowocowa
- Agrest
- Jabłko
- Morela zwyczajna
- Brzoskwinia
- Czereśnia
- Cytryna zwyczajna
- Grejpfrut
- Banan
- Nasiona roślin strączkowych
- Pestki słonecznika
- Pestki dyni
- Drożdże
- Jeśli jeść, to ile razy?
- Kiedy jeść?
- Uśmiechaj się także przy jedzeniu!
- Nie traćmy tego, co cenne!
- Zagrożenia dla zdrowia wynikające z błędów żywieniowych
- Niedobory energii i białka
- Marasmus
- Kwashiorkor
- Niedobory witamin i soli mineralnych
- Beri-beri
- Pelagra (rumień lombardzki)
- Gnilec (szkorbut)
- Kseroftalmina
- Krzywica (choroba angielska)
- Osteoporoza
- Osteomalacja
- Niedokrwistość (anemia)
- Niedokrwistość niedobarwliwa z niedoboru żelaza
- Niedokrwistość z powodu niedoboru witaminy B12
- Niedokrwistość z powodu niedoboru folacyny
- Wole proste
- Niedobory błonnika pokarmowego
- Choroba jelita grubego
- Zespół jelita drażliwego
- Zaparcia nawykowe
- Guzki krwawnicze (hemoroidy)
- Uchyłkowatość jelita grubego
- Nowotwory jelita grubego
- Kamica żołądkowa
- Nadmiar energii i składników odżywczych w pożywieniu
- Otyłość
- Cukrzyca
- Nadciśnienie
- Inne choroby układu krążenia
- Co możemy zrobić dla zachowania zdrowia?
- Inne sposoby żywienia
- Wegetarianizm
- Wegetariańska filozodia życia i żywienia
- "Jesteś tym, co jesz", czyli co jest ważne w diecie wegetarianina
- Produkty stosowane w kuchni wegetariańskiej
- Produkty zbożowe
- Nasiona roślin strączkowych
- Orzechy i inne nasiona
- Kiełki
- Warzywa
- Owoce
- Owoce suszone
- Przyprawy
- Produkty mleczne
- Produkty sojowe
- Tłuszcze
- Makrobiotyka
- Skąd wzięła początek makrobiotyka?
- Zasady makrobiotycznego odżywiania
- Za i przeciw, czyli co należy wiedzieć o przedstawionych sposobach odżywiania
- Zagrożenia dla zdrowia spowodowane szkodliwymi zanieczyszczeniami żywności
- Naturalne toksyny i substancje szkodliwe występujące w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
- Naturalne substancje szkodliwe w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego
- Toksyny grzybów
- Toksyny pleśniaków
- Naturalne substancje toksyczne roślin wyższych wykorzystywanych w żywieniu człowieka
- Chemiczne substancje zanieczyszczające żywność lub celowo do niej dodawane
- Chemiczne zanieczyszczenia żywności
- Szkodliwe metale
- Niebezpieczne związki azotu
- Pestycydy
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- Chlorowane fenyle
- Środki myjące
- Składniki opakowań i urządzeń z tworzyw sztucznych
- Leki
- Radiologiczne skażenia żywności
- Chemikalia celowo dodawane do żywności
- Substancje konserwujące
- Substancje barwiące
- Sztuczne środki słodzące
- Substancje aromatyczne
- Substancje usprawniające procesy technologiczne
- Żywienie dietetyczne w różnych schorzeniach
- Jak przygotować posiłek dla chorego
- Diety zalecane w wybranych schorzeniach
- Dieta podstawowa
- Dieta łatwo strawna
- Dieta płynna (kleikowa)
- Dieta podstawowym lekiem
- Alergie pokarmowe
- Mleko krowie
- Jaja kurze
- Mięso zwierząt rzeźnych i drobiu
- Mięso ryb
- Produkty zbożowe
- Ziarno soi i jego przetwory
- Warzywa
- Owoce
- Dieta stosowana w alergiach pokarmowych
- Dieta lecznicza stosowana w uczuleniach na białka mleka krowiego
- Dieta lecznicza stosowana w uczuleniach na białka zbóż (dieta bezglutenowa)
- Choroby metaboliczne genetycznie uwarunkowane
- Dieta stosowana w leczeniu fenyloketonurii
- Dieta stosowana w leczeniu galaktozemii
- Zaburzenia wchłaniania - choroba trzewna (celiakia), sprue dorosłych
- Dieta stosowana w leczeniu choroby trzewnej
- Wyniszczenie i niedobory pokarmowe
- Dieta stosowana w leczeniu wyniszczenia
- Anoreksja
- Dieta stosowana w leczeniu anoreksji
- Otyłość i zalecenia dietetyczne
- Dieta stosowana w leczeniu otyłości
- Diety wspomagające leczenie farmakologiczne
- Niektóre schorzenia przewodu pokarmowego
- Zgaga i przewlekłe zapalenie przełyku
- Zalecenia dietetyczne w zgadze i w przewlekłym zapaleniu przełyku
- Niedokwaśność
- Zalecenia dietetyczne w niedokwaśności
- Nadkwaśność i choroba wrzodowa
- Dieta stosowana w leczeniu nadkwaśności i choroby wrzodowej
- Kamica żółciowa i przewlekłe zapalenie pęczerzyka żółciowego
- Dieta stosowana w leczeniu kamicy żółciowej i przelekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego
- Wirusowe zapalenie wątroby
- Dieta stosowana w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby
- Marskość wątroby
- Zalecenia dietetyczne w leczeniu marskości wątroby
- Przewlekłe zapalenie trzustki
- Dieta stosowana w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki
- Biegunki
- Dieta zalecana w przewlekłych biegunkach
- Zaparcia przewlekłe
- Dieta stosowana w leczeniu zaparć atonicznych v
- Dieta stosowana w leczeniu zaparć spastycznych
- Niektóre schorzenia układu krążenia
- Miażdżyca naczyń wieńcowych
- Dieta zalecana w profilaktyce i leczeniu miażdżycy
- Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca)
- Nadciśnienie tętnicze
- Dieta zalecana w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
- Niektóre zaburzenia metabolizmu
- Cukrzyca
- Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy
- Dna
- Dieta zalecana w leczeniu dny
- Niektóre schorzenia nerek
- Kamica nerkowa
- Dieta zalecana w leczeniu kamicy nerkowej
- Przewlekła niewydolność nerek i mocznica
- Dieta zalecana w leczeniu przewlekłej niewydolności nerek i mocznicy
- Zespół nerczycowy
- Dieta zalecana w leczeniu nerczycy
- Choroby nowotworowe
- Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
- Wpływ pożywienia na stan skóry, włosów i paznokci
- Wszystko o budowie skóry
- Właściwości skóry
- Właściwości skóry
- Wydzielina gruczołów potowych i łojowych
- Pot
- Łój
- Odczyn skóry
- Substancje odżywcze dla skóry
- Defekty kosmetyczne i schorzenia skóry powiązane ze sposobem żywienia
- Uszkodzenia skóry
- Rozstępy
- Lipodystrofia (cellulitis)
- Trądzik pospolity
- Trądzik różowaty
- Procesy starzenia się skóry
- Zmarszczki
- Wszystko o budowie i właściwościach włosów
- Składniki odżywcze dla włosów
- Suchość włosów
- Przetłuszczanie się włosów
- Wypadanie włosów
- Wszystko o budowie i właściwościach paznokci
- Składniki odżywcze dla paznokci
- Łamliwość paznokci
- Bielactwo paznokci
- Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia w organizmie
- Wpływ pożywienia na działanie leków
- Działanie uboczne leków - wpływ na wykorzystanie składników odżywczych pożywienia
- Leki przeciwzapalne
- Leki sterydowe przeciwzapalne
- Leki hipotensyjne
- Doustne środki antykoncepcyjne