Żywienie zwierząt i paszoznawstwo Tom 1
Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt
Jamroz Dorota
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 978-83-01-18227-4
Format: 16.5x23.5cm
Liczba stron: 448
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2, 2015 r.
Język: polski
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz.
Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich.
Omówiono w nim:
· składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
· budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb
· pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie
· przemianę materii, energii i składników mineralnych
· żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt
· systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt.
Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na składniki pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej przede wszystkim na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, ale także m.in. wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo Tom 2
Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt
Redakcja: Jamroz Dorota
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 978-83-01-18252-6
Format: 16.5x23.0cm
Liczba stron: 594
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2, 2015 r.
Język: polski
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.
W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego) oraz ślimaków.
Obecne, drugie wydanie tomu 2 uwzględnia aktualny stan wiedzy.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.3 Paszoznawstwo
Redakcja: Jamróz Dorota
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 978-83-01-17401-9
Format: 16.8x23.8cm
Liczba stron: 440
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2, 2015 r.
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja).
W książce omówiono m.in.:
· wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt,
· sposoby ich pozyskiwania,
· metody konserwacji i przetwarzania,
· obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt,
· związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności,
· zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz,
· nowością jest również rozdział poświęcony paszom pochodzącym z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
[Kod produktu: uS4pOpomNpZPR8RRuBD+YA==]