Żywienie człowieka Tom 1+2+3 KOMPLET - Gawęcki - PWN
Tytuł: Żywienie człowieka Tom 1 Podstawy nauki o żywieniu Wydanie 3
Autor: Jan Gawęcki
ISBN: 978-83-01-16320-4
Ilość stron: 560
Data wydania: 2012 (dodruk, wydanie 3)
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: PWN
Książka omawia:
• cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
• fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
• potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
• składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
• normy żywieniowe i planowanie żywienia;
• ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
• zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
• właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
• nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Tytuł: Żywienie człowieka Tom 2 Żywienie człowieka zdrowego i chorego Wydanie 2
Autor: Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki
ISBN: 978-83-01-16492-8
Ilość stron: 472
Data wydania: 2012 (dodruk, wydanie 2)
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: PWN
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
• zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
• rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
• żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
• praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
• racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
• rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
• poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących
Tytuł: Żywienie człowieka Tom 3 Żywienie człowieka a zdrowie publiczne
Autor: Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski
ISBN: 978-83-01-15735-7
Ilość stron: 406
Data wydania: 2012 (dodruk)
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: PWN
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi:
• identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym
• określać przyczyny tych problemów
• wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.