ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU FIT&SLIM "ZAKWASKA" BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO
SKŁADNIKI
Maltodekstryna, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium infantis.
OPIS
Starter do przygotowania domowego jogurtu zawiera żywą mikroflorę kultur bakterii, a jej wyróżniającym się składnikiem jest szczep Lactobacillus gasseri, który zyskał rozpoznawalność jako tzw. "probiotyk fitness". JOGURT uzyskany przy pomocy startera Fit&Slim to doskonała propozycja dla osób dbających oraz chcących zadbać o prawidłową sylwetkę. Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany JOGURT stanowi doskonały posiłek bez dodanych cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry) oraz innych zbędnych dodatków np. MLEKA w proszku. Warto pamiętać, że dokładna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od MLEKA, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy MLEKO o zawartości tłuszczu 2 %
Fiolki po 0,5 g.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1-3l MLEKA pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. od +37 do +43C. Do MLEKA dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin. Potym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - JOGURT dodatkowo zgęstnieje. Przechowuj go do 5 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry MLEKA.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g gotowego produktu
Wartość energetyczna - 242 kJ / 58 kcal
Tłuszcz - 2,0 g
w tym kwasytłuszczowe nasycone - 1,4 g
Węglowodany - 5,9 g
w tym cukry - 5,6 g
Białko - 4,0 g
Sól - 0,13 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C.