Przystawka do zimnego wędzenia Alu-Cynk
Wędzenie dymem zimnym to nowe doznania smakowe. Koneserzy uważają smak tego typu wędzonek za bardziej wyszukany. Przystawka do zimnego wędzenia ZW-01 to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą spróbować tej metody.
Podłączenie przystawki do komory wędzarniczej nie powinno sprawiać problemów, wystarczy oba urządzenia połączyć rurą "spiro" o średnicy 100 mm. Rura "spiro" nie wchodzi w skład przystawki, ale można ją kupić na naszych aukcjach.
Materiał: Alu-cynk
Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość):
240mm x 250mm x 288mm
Waga: 1,9 kg
Średnica komina: 100 mm
Wędzenie zimnym dymem prowadzi się je w temperaturze 16-22 stopnie C, przy różnej gęstości dymu i wilgotności.
Przy wędzeniu zimnym produkty poddane tej metodzie tracą od 5 do 20% wody, wysychając równomiernie w całym przekroju. Składniki dymu przenikają produkt całościowo czyniąc go odpornym na psucie i dzięki temu uzyskujemy długi termin przydatności do spożycia.
Zimnym dymem wędzi się między innymi: ryby, wędzonki trwałe, kiełbasy, słoninę, boczek.