- Bogate źródło witamin A, C i E oraz błonnika
- Wykazuje działanie bakteriobójcze
- Zalecana osobom z przewlekłymi infekcjami układu moczowego
- Zawiera potas, sód i selen
- Doskonale źródło przeciwutleniaczy
- Zawiera luteinę, beta karoten, flawonoidy i kwasy fenolowe
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu wypróżnień
- Chroni układ sercowo-naczyniowy
- Reguluje stężenie cholesterolu i obniża ciśnienie krwi
- Należy przechowywać w zamkniętym suchym opakowaniu
- Nie spożywać więcej niż około 15-30 gramów dziennie
Skład: żurawina, cukier, olej słonecznikowy
Wartość odżywcza: w 100g / % RWS*
Energia: 1495kJ/353kcal / 18%
Tłuszcz: 0,5g / 1%
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0g / 0%
Węglowodany: 84g / 32%
Cukry: 67g / 74%
Błonnik: 5g / -
Białko: 0,5g / 1%
Sól: 0,01g / <1%
*) Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby do dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Przed spożywaniem suszonej żurawiny powinny wzbraniać się osoby, które regularnie przyjmują leki przeciwzakrzepowe (z zawartością warfaryny) oraz zmagający się z problemem osteoporozy. Zawarty w żurawinie kwas szczawiowy utrudnia wchłanianie jelitowe wapnia, jak również doprowadzić może do zwiększenia ryzyka powstawania kamieni nerkowych.