❤️ Żurawina suszona cięta 500g Targroch
Żurawinę w tej ofercie najlepiej spożyć przed końcem marca 2024.
➡️ Na świecie uprawia się przede wszystkim odmiany żurawiny wielkoowocowej Vaccinium macrocarpa, dziko rosnącej w Ameryce Północnej. W Polsce spotyka się żurawinę błotną (Vaccinium oxycoccus) i żurawinę drobnolistną (Vaccinium microcarpon).
➡️ Żurawina to sprawdzony owoc w walce z próchnicą i chorobami przyzębia, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka.
➡️ Surowa, świeża żurawina zawiera sporo witamin C, E, B, A, minerałów jak żelazo, mangan, miedź, potas, jod, magnez, wapń oraz kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego), dużo błonnika.
✳️ Właściwości zdrowotne owoców żurawiny
⏩ Regularne spożycie suszonej żurawiny (oczywiście z umiarem ze względu na szczawiany) wspomaga:
- w walce z chorobami pęcherza moczowego i dróg moczowych (wywoływanych przez bakterię Escherichia coli),
- przy kłopotach z wrzodami żołądka (wywoływanymi przez bakterię Helicobacter pylori) i dwunastnicy,
- profilaktykę próchnicy zębów i chorób dziąseł i przyzębia,
- walkę z chorobami układu krwionośnego (poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- obniżenie ryzyka miażdżycy.
⏩ Owoce żurawiny zawierają m.in. kwas ursolowy, który ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, grzybobójcze, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe.
⏩ Obecność polifenoli wspomaga usuwanie wolnych rodników, zmniejszając ryzyko powstawania różnych nowotworów, pomaga w profilaktyce przeciw chorobie Parkinsona, Alzheimera czy też reumatyzmu.
⏩ Witaminy, minerały i polifenole opóźniają starzenie się szarych komórek a więc spowalniają procesy starzenia.
❌ Nie zaleca się spożywania większych ilości owoców żurawiny w problemach związanych z osteoporozą, gdyż utrudnia wchłanianie wapnia. Osoby przyjmujące też leki przeciwzakrzepowe oparte na warfarynie też powinny ograniczyć spożycie żurawiny, gdyż utrudnia ona wydalanie tego leku z organizmu (co prowadzi do krwotoków).
✳️ Polifenole obecne w owocach żurawiny
- kwasy fenylokarboksylowe (pochodne kwasu benzoesowego) - dlatego owoce żurawiny nie psują się łatwo
- flawonole (kwercetyna, mirycetyna) – działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antyutleniająco, antyalergicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie
- antocyjany (malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna, peonidyna), które działają silnie detoksykacyjnie, opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają naczynia krwionośne, wspomagają wątrobę
- flawanole (taniny zwłaszcza proantocyjanidyny) – o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwmutagennym, antymiażdżycowym
✳️ Wartość odżywcza i energetyczna 100g żurawiny suszonej
⏩ Wartość energetyczna 308 Kcal
⏩ Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g
⏩ Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg
⏩ Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina A 46 IU
✳️ Zastosowania żurawiny
✴️ Smaczna jest żurawina suszona, ale ta w soku np. jabłkowym, fruktozowym. Można ją w takiej formie dodać do owsianki czy kaszy manny.
✴️ Sama żurawina jest kwaśna i najlepiej robić z niej przetwory jak np. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki lecznicze, koktajle.
✴️ Konfitury wspaniale smakują z mięsem, kiełbasą, czy serami (jak popularne w górach oscypki z żurawiną).
✴️ Spotyka się też żurawinę w formie kandyzowanej czy jako komponent herbatek do zaparzania.
✴️ Można też wykonać napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia.
☘️ Żurawina wykorzystywana jest też w kosmetyce gdzie rozjaśnia skórę, reguluje jej pH, działa na nią odświeżająco.