Żurawina suszona Całojagodowa 100g - GOmigo
Co to jest Żurawina
Żurawina to cały, wysuszony owoc żurawiny o cierpko-słodkim smaku. Cechuje się soczystą, intensywną barwą. Kształtem żurawina przypomina suszone rodzynki. Jednak jej owoce są większe i bardziej mięsiste. Żurawina zawiera błonnik, witaminę C, E i K oraz witaminy z grupy B, sole mineralne (wapń, fosfor, miedź i jod), garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one odpowiadają za cierpko-słodki smak. Świeża żurawina charakteryzuje się bardzo kwaśnym, cierpkim smakiem (czasami kwaśniejsza od grejpfrutów). Jak to się dzieje, że suszona żurawina w sklepach jest słodka? Wynika to z procesu produkcji. Żurawina ze względu na swój smak jest kandyzowana w roztworze cukru przed procesem suszenia. A to oznacza, że dodaje się do niej olej słonecznikowy i duże ilości cukru (nawet 50%-60% zawartości). Dzięki takiemu procesowi produkcji żurawina staje się smaczną przekąską. Suszone owoce żurawiny całojagodowej zyskały grono kulinarnych fanów na całym świecie.
Zastosowanie Żurawiny Całojagodowej w kuchni:
Suszoną żurawinę można przyrządzać na wiele sposobów. Jej wykorzystanie w kuchni jest wszechstronne i nie ogranicza się tylko do dań słodkich.
- Suszone owoce można spożywać same lub jako dodatek do ciast i deserów.
- Idealnie komponuje się z mięsem duszonym lub pieczonym indykiem.
- Żurawinę można dodawać do musli, płatków śniadaniowych, ciast, ciastek, deserów.
- Stanowi doskonały składnik sosu do dań słodkich i słonych np. do mięs lub lodów.
- Można z niej przyrządzić np. kompot, kisiel lub dżem dla dzieci.
- Suszone całe owoce żurawiny są doskonałą alternatywą dla chipsów, kalorycznych słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
Składniki:
żurawina (60%), cukier, olej słonecznikowy (max.1%)
Cukier trzcinowy i olej słonecznikowy są dodawane w celu zachowania naturalnych właściwości żurawiny. Nie zawiera ona innych chemicznych substancji konserwujących.
*skład może delikatnie ulec zmianie-zależnie od producenta i nr partii
Wartości odżywcze dla 100g Żurawiny :
Wartość energetyczna - 1288 kJ / 308 kcal
Tłuszcz - 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,08 g
Węglowodany - 83 g
w tym cukry - 73 g
Błonnik - 5,3 g
Białko - 0,17 g
Sól - 0,01 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
100 g