Żurawina, należy do ścisłej czołówki roślin, wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie ludowej. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy, żurawina uznawana jest za jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych owoców dla ludzkiego organizmu.
Już niewielka ilość suszonych jagód żurawiny , dostarczy naszemu organizmowi znacznej ilości błonnika, witaminy C i E oraz witaminy B1 i B12, a także licznych składników mineralnych (w tym wapnia, fosforu, miedzi, magnezu, żelaza czy jodu). Żurawina, to również źródło flawonoidów, naturalnych przeciwutleniaczy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
- Wartość energetyczna - 1411 kJ/337 kcal
- Tłuszcz - 0,37g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,05 g
- Węglowodany - 83,5 g - w tym cukry - 68,7 g
- Błonnik 4,3 g
- Białko - 0 g
- Sól - 0,01 g
Zastosowanie;
Suszona żurawina stosowana jest bardzo często jako dodatek do ciast i deserów. Stanowi również skład wielu produktów, między innymi takich, jak płatki śniadaniowe. Jej właściwości sprawiają, że jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Żurawinę można także spożywać w jej pierwotnej postaci, jako przekąskę pomiędzy pełnymi posiłkami.
Skład:
- żurawina suszona (54%),
- cukier trzcinowy (45%),
- regulator kwasowości -kwas cytrynowy ,
- olej słonecznikowy (<1%) ,
- sok z czarnego bzu
Kraj pochodzenia; USA
Waga; 5 kg
Producent; Targroch