HANOJU Premium owoce żurawiny amerykańskiej uprawiane są w Stanach Zjednoczonych na tradycyjnych, ale jednocześnie dokładnie kontrolowanych plantacjach. Po zebraniu, owoce poddane są dokładnemu sortowi oraz suszeniu w odpowiednich warunkach. Następnie żurawina zanurzana jest w soku z trzciny cukrowej, a także oleju słonecznikowym. To sprawia, że owoce najlepiej jak to możliwe chronione są przed zepsuciem.
Żurawina zawiera w sobie kwas benzoesowy - naturalny konserwant. Dzięki temu owoce zachowują świeżość bardzo długi czas po ich zerwaniu. Owoce żurawiny pozytywnie wpływają na cały organizm. Dzięki zawartości ogromnych ilości witamin, soli mineralnych i innych substancji odżywczych, żurawina ma wpływ na wiele układów i narządów w naszych organizmach.
W jej skład wchodzą między innymi: witamina C, witamina A, witaina B6, witamina D, kwas askorbinowy, błonnik, wapń, żelazo, czy magnez, a także bardzo duże ilości błonnika (żurawina dostarcza nawet 5,7g/100g błonnika pokarmowego.
Od setek lat owoce żurawiny uznane są ze remedium na zakażenia układu moczowego. Dzięki kwasowi hiapuronowemu, który ma działanie antybakteryjne, utrudnia on przyleganie bakterii E.coli do ścian układu moczowego.
Suszone owoce żurawiny – działanie profilaktyczne:
Owoce żurawiny szczególnie zalecane są dla kobiet w okresie menopauzy. Działa chłodząco, przeciwgorączkowo. Ale mogą one także łagodzić bóle miesiączkowe. Również najczęściej stosowane są w zapobieganiu infekcji układu moczowego oraz przy ich leczeniu. Dzięki zawartości kwasu chinowego zapobiegają one także tworzeniu się kamieni nerkowych oraz rozpuszczają już powstałe.
Świetnie wpływają one także na działanie układu pokarmowego, w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, zapobiegając tym samym chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ma także działanie przeczyszczające. Stwierdzono również, że żurawina ma właściwości probiotyczne – czyli wspomagające wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Ma ona również bardzo dobry wpływ na jamę ustną. Niszczy bakterie wywołujące próchnicę, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej oraz wielu chorób dziąseł.
Dzięki zawartości witaminy K, manganu i wielu fitonutrientów, żurawina suszona chroni też nasz organizm przed działaniem wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia się!). Także dzięki antyoksydantowi witaminie E organizm może opóźnić lub nawet uchronić się przed chorobami przewlekłymi związanymi z wolnymi rodnikami. Jednocześnie wpływając na spowolnienie obumierania komórek mózgowych. Dzięki pomocy w pozbywaniu się toksyn oraz doskonałej regulacji przemiany materii, owoce żurawiny mają bardzo dobry wpływ na procesy odchudzania.
Zmniejsza ryzyko zawałów serca, poprzez obniżanie złego, a podwyższanie poziomu dobrego cholesterolu. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym owoce żurawiny zmniejszają ryzyko miażdżycy i wielu innych chorób układu krążenia. Związki zawarte w żurawinie wstrzymują tworzenie się zakrzepów oraz mają bardzo korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Ponadto żurawina suszona jest wyjątkowo silnym antyseptykiem i według amerykańskich naukowców potrafi ona skutecznie zniszczyć nawet 80% drobnoustrojów, również tych odpornych na antybiotyki.
Co warto zauważyć, udowodniono, że żurawina zapobiega chorobom nowotworowym, jaskrze oraz obniża ryzyko zachorowania na Parkinsona i Alzheimera.
Zalecana dzienna dawka Żurawiny suszonej:
W zależności od upodobań mniej więcej 2 łyżki (30g) owoców żurawiny dziennie, lub więcej.
Składniki Suszonej żurawiny:
Suszone owoce żurawiny amerykańskiej w jakości premium (Vaccinium macrocarpon), sok z trzciny cukrowej, olej słonecznikowy.
Opakowanie Żurawiny suszonej zawiera:
1000g suszonych owoców żurawiny amerykańskiej w jakości premium
Zastrzeżenia prawne:
Nie przekraczać zalecanego dziennego
Podstawą filozofii Hanoju jest pozyskiwanie produktów z najlepszych źródeł. Dzięki temu są one skuteczne w działaniu oraz w pełni bezpieczne.spożycia. Suplementy diety mogą krótkookresowo zredukować skutki niewłaściwego odżywiania. Produkt nie może być stosowany jako substytut różnorodnej i zrównoważonej diety.