- Wartość energetyczna: 1101 kJ/264 kcal
- Tłuszcz: 3,3 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 39 g
- Cukry: 24 g
- Błonnik: 34 g
- Białko: 2,6 g
- Sól: 0,03 g
Żurawina liofilizowana posiada dokładnie takie same walory prozdrowotne, jak produkt nieliofilizowany. Jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, dlatego pomaga zwalczać infekcje – jest niezastąpiona zwłaszcza w infekcjach dróg moczowych.
Żurawina liofilizowana nadaje się do wykorzystania:
· do bezpośredniego spożycia z opakowania
· mieszanki musli i owsianki
· w mleku z ryżem i ryżu na mleku
· od kompotów po wszystkie rodzaje deserów
· ciastach, ciastkach, kisielach i galaretkach
· w napojach, herbatach
· jako sproszkowana przyprawa
· jako barwnik do potraw