Żurawina Bezglutenowa Suszona 500 g
Owoc żurawiny jest szeroko dostępny u nas przede wszystkim w formie suszonej. Te ciemnoczerwone, słodko-cierpkie jagódki znane były już staropolskiej kuchni jako dodatek do dziczyzny i indyka, a z czasem zaczęto stosować sos żurawinowy również do innych dań.
Żurawina suszona całojagodowa jest słodsza niż świeża dlatego nic dziwnego, że szczególnie w formie suszonej przypadła ona do gustu Polakom. Zachowuje ona swój orzeźwiający posmak dlatego jest doskonałym dowodem na to, że wartościowe produkty nie muszą być jałowe i mało smaczne. To doskonały dodatek, który jest niezwykle łatwy i szybki w użyciu. Warto więc włączyć go do swojej diety.
Dlaczego warto jeść żurawinę?
Owoc ten jest pełen dobroczynnych składników. Swoją charakterystyczną kwaskowatość rekompensuje wysoką zawartością błonnika pokarmowego (7,1 g/100 g)*, który odgrywa w naszym organizmie istotną rolę. Jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego dlatego jego odpowiednia podaż jest niezwykle istotna.
To właśnie w układzie pokarmowym zachodzą bowiem najważniejsze procesy w ludzkim organizmie związane z odżywianiem. Mowa tu o trawieniu, przyswajaniu wartości odżywczych z pokarmów oraz wydalaniu. Błonnik wspomaga również perystaltykę jelit ułatwiając przemieszczanie się mas kałowych.
Niewielki owoc o szerokim zastosowaniu
Żurawina suszona działa równie znakomicie jak świeża, dlatego możemy wykorzystać ją w kuchni jako dodatek do sałatek owocowych, deserów i musli czy jogurtów i serków. Pasuje również do dań wytrawnych takich jak sałatki, a nawet śledzie.
Wcześniej namoczona w wodzie suszona żurawina nada się także do przygotowania tradycyjnego słodko-kwaśnego sosu do mięs. Żurawinę możesz również dodać do keksu, babki, pełnoziarnistych ciasteczek czy budyniu. Suszony owoc żurawiny doskonale posłuży również jako dodatek do herbaty czy ponczu.
Jak używać suszonych owoców żurawiny?
Całe owoce żurawiny możesz po prostu dodać do dowolnej potrawy, deseru lub ciasta. Jeżeli chcesz przygotować domowe batony lub użyć owoców jako dodatku do smoothie możesz je wcześniej namoczyć jak rodzynki, by łatwiej się blendowały. Garść owoców żurawiny to także znakomita przekąska w ciągu dnia tym bardziej, że zmniejszą one z pewnością chęć na słodycze.
Skład:
Żurawina cała suszona , cukier , olej słonecznikowy
Wartość Odżywcza w 100 g produktu
Wartośc energetyczna 1495 kJ/ 353 kcal
Tłuszcz 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 84 g
w tym cukry 67 g
Biłko 0,5 g
Sól 0 g