Żurawina suszona 5 kg
100% jakości
Owoce żurawiny zawierają wiele cennych składników:
- Bogate źródło witaminy C oraz witamin B1, B2, E i K.
- Zawierają minerały takie jak: potas, żelazo, wapń, fosfor, sód.
- To źródło błonnika i kwasów organicznych.
- Duża zawartość przeciwutleniaczy.
Oferowany przez nas produkt pakowany jest w specjalne woreczki strunowe "doypack". Zapewniają one długą świeżość produktów i są wygodne w użytkowaniu.
Opis produktu
Suszona żurawina ze względu na swój wyrazisty kolor często jest dodatkiem dekoracyjnym do potraw zarówno wytrawnych jak i deserów. Oprócz swoich walorów estetycznych ma też niepowtarzalny smak, który w postaci sosu świetnie komponuje się z mięsami. Żurawina z powodzeniem znajduje zastosowanie w potrawach na słodko. Można ją dodać w postaci konfitur do naleśników.
Żurawina nie musi być jedynie dodatkiem. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek, po które sięgamy między posiłkami.
Żurawina uprawiana jest w naturalnym słonecznym klimacie w Kanadzie z tradycją i wieloletnim doświadczeniem.
Zadbaj o swoje zdrowie
Suszona żurawina to bogate źródło błonnika wspierającego układ pokarmowy. Dzięki witaminom z grupy B redukuje ona stres i wspomaga koncentrację. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w dużych ilościach, żurawina spowalnia proces starzenia oraz chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Ponadto pomaga przy dolegliwościach związanych z układem moczowym.
Suszona żurawina to bogactwo minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn.
Domowe batoniki z żurawiną
Aby zrobić pyszne batoniki z dodatkiem żurawiny potrzebujemy następujące składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki orzechów (mogą być, np. laskowe)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, orzechy i ziarna słonecznika wsypać na patelnie i prażyć do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Potem dodać żurawinę. Po skończonym prażeniu zawartość patelni przesypać do miski.
- Masło, miód oraz cukier włożyć do garnka i zagotować. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie mieszankę należy dodać do miski z prażonymi nasionami.
- Starannie wymieszać ze sobą wszystkie składniki znajdujące się w misce.
- Przelać masę do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Z góry przykryć papierem do pieczenia i przycisnąć masę czymś ciężkim (może to być, np. puszka fasoli).
- Formę włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pokroić na batoniki.
Pomysły na wykorzystanie żurawiny:
- Dodatek do owsianek, musli, koktajli.
- Zdrowe, domowe konfitury.
- Pyszny składnik wypieków i deserów.
- Dodatek do farszu, który można dodać do mięs.
Wartość odżywcza 100g
------------------------------
Wartość energetyczna 1495kJ 353 kcal
Tłuszcz 0,5 g Skład: żurawina (60%), cukier (39%), olej słonecznikowy (1%)
- w tym tłuszcze nasycone 0 g Kraj pochodzenia: Kanada
Węglowodany 84 g Informacja dla alergików: produkt może zawierać inne orzechy i nasiona, gluten,soję.
- w tym cukry 67 g Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Błonnik 5 g Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Białko 0,5 g
Sól 0,01 g
Wspieraj polskie produkty
Żurawina przetwarzana jest przez polskiego producenta, rodzinną firmę z podkarpacia.
Informacje o produkcie
Żurawina jest pakowana w przezroczyste opakowania ze struną w celu zachowania świeżości i aromatu.
Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.