☑️turecka zupa TARHANA w proszku 500 g
Zupa turecka tradycyjna Tarhana 500 g
Turecka zupa w proszku Tarhana to jedna z najbardziej popularnych tureckich zup. Różni się od innych tym że jest to zupa w proszku ale robiona ręcznie.
W zupie tej znajduje się wiele ważnych witamin. Posiada ona wiele właściwości korzystnych dla człowieka. Ułatwia trawienie, ponieważ używa się w niej jogurtu i wielu ziół. Wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko złapania infekcji grypowych, takich jak przeziębienie i grypa. Jest idealnym pokarmem również dla najmłodszych dzieci. Jakie witaminy są w Tarhana? Tarhana zawiera witaminy A, B i C.Ponadto zawiera wapń, cynk, żelazo, jod, siarkę i dużo fosforu.
✔️Skład produktu : ostra papryka czerwona, pomidor, mięta, drożdże, cebula, jogurt, sól kamienna.
Informacje o wartości odżywczej w 100 ml
- Wartość energetyczna: 22kcal (93kJ)
- Tłuszcz 0,1g
- Tłuszcz nasycony <0,1g
- Węglowodany 4,6g
- w tym cukry 0,8g
- Białko 0,5g
- Sól 0,8g
DATA WAŻNOŚCI : 01.10.2023
✔️
W CENIE PRODUKTU OTRZYMASZ
- Do każdego zamówienia powyżej 200 zł turecka zakładka- wzór tureckiego dywanu kilim.
- Za zakupy powyżej 300 zł -turecka saszetka z tureckim okiem w prezencie
Jak ugotować zupę Tarhana ?
Składniki na przepis na zupę Tarhana
✔️4 łyżki tarhana w proszku
✔️1 łyżka suchej mięty
✔️7 szklanka wody
✔️2 łyżki masłą
✔️1 łyżeczka koncentrat pomidorowego lub z papryki
✔️sól
✔️ząbek czosnku
Sproszkowaną tarhanę dodaj do miski wraz z miętą i 2 szklankami wody . Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczka i poczekaj ok 15 min aż tarhana zmięknie. W międzyczasie dodaj masło do garnka i kiedy się rozpuści dodaj zmiażdżony czosnek i pasę pomidorową lub papryki i całość podsmaż dobrze mieszając. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z tarhaną , wymieszaj i dodaj pozostałe 5 szklanek wody. Teraz pozostaw do zagotowania ,mieszając zupę co co jakiś czas.
Zupę można podać z grzankami .