LA BELLE-ILOISE
La Belle-Iloise to rodzinne przedsiębiorstwo założone w 1932 roku przez Georgesa Hillieta, a dziś zarządzane przez jego wnuczkę Caroline Hilliet Le Branchu. Produkcja konserw zlokalizowana jest w Quiberon, niedaleko portu rybackiego, historycznego centrum połowu sardynek. Wykorzystywane są tylko starannie wyselekcjonowane świeże ryby. Są one obrabiane ręcznie w tradycyjny sposób.
WŁASNOŚCI
Do zupy można dodać odrobinę sosu rouille, trochę grzanek (mogą być czosnkowe) wszystko posypać tartym serem. Zawartość puszki może stanowić wywar do sosów dla ryb, homarów, langust itp.
- Skład: Woda, ryby (37%), koncentrat pomidorowy, skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, naturalne aromaty, przyprawy, zioła.
- Po otwarciu: Dodać 250 ml wody. Podgrzać w rondlu bez zagotowywania lub w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 600 watów. Jedna zupa na trzy talerze.
- Masa netto: 400g
BENEFICJA
Zdrowie. Ryby i owoce morza z puszek są zdrowe i odżywcze. Są źródłem witamin (między innymi niacyny czy kobalaminy), pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych (omega-3), związków mineralnych (fosforu, magnezu, siarki, wapnia), a także jodu. Mają niską zawartość tłuszczu.
Dieta. Ryby i owoce morza z puszek mogą być kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Nie są one w żaden sposób modyfikowane podczas procesu puszkowania. Mają taką samą ilość składników odżywczych. Witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany i mikroelementy w nich zawarte nie ulegają żadnym zmianom.
Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Możliwość przechowywania w temperaturze pokojowej oszczędza energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne.
Czas. Puszki rybami i owocami morza mogą być przechowywane przez długi czas. Mają przydatność do spożycia od 2 do 5 lat. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.