Zupa SOLYANKA z kapusty VEGE Litewska 480g RIVONA
Zupa SOLYANKA z kapusty VEGE Litewska 480g RIVONA
Zupy RIVONA są doskonałym przykładem, jak możemy połączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnym podejściem do wartościowej i "szybkiej" kuchni, nie tracąc przy okazji wartości odżywczych potrawy. Jest to normalna, domowa zupa, pasteryzowana w słoiku, do przygotowania w pięć minut.
Sposób przygotowania:
Zawartość słoika (480g) przełóż do garnka, zalej taką samą ilością wody, podgrzej do zagotowania i.... gotowe. Można oczywiście ją doprawić do smaku, posypać świeżą zieleniną, dodać świeżo zmielonego pieprzu. Otrzymujemy 1L gotowej zupy, czyli porcję na 3-4 osoby.
Baza do własnej zupy:
nasza solianka jest w wariancie wegetariańskim. Możesz także potraktować to jako bazę do własnej zupy i dodać składniki, które podkreślą jej walory smakowe. szczegóły znajdziesz w opisie poniżej. Zapraszamy do eksperymentowania!
Skład:
Kapusta kiszona (60%), pikle, roślinny olej rzepakowy, cebula, cukier, pasta pomidorowa, przyprawy.
Солянка (Solianka), wykonana z kiszonych warzyw, mięsa i kwaśnej śmietany. Uważany jest tradycyjnie za rosyjski, ale dziś jest popularny w byłej przestrzeni radzieckiej i bloku wschodnim, a zwłaszcza we wschodnich Niemczech.
Dlaczego tak się nazywa?
Solianka była pierwszą wzmianką w rosyjskim zapisie historycznym w XV wieku. Pochodzenie jego nazwy jest kwestionowane. Jednym z popularnych przekonań jest to, że ewoluowało od słowa „wieśniak”, co oznacza „wieśniak” (od słowa wieś). Oznacza to, że to danie było dosłownie pożywieniem chłopa lub zupą chłopską (zupa chłopska).
W końcu jednak nazwa „soloianka” stała się znacznie częściej stosowana być może dlatego, że brzmi jak „sól”. Ma to sens, ponieważ głównymi składnikami potraw są warzywa konserwowane, a zatem zupa jest dość słona.
Jak zjeść soliankę?
Solianka, wykonana z konserwowanych warzyw, najbardziej kojarzy się z sezonem zimowym w Rosji, kiedy historycznie świeże warzywa były prawie niemożliwe do zdobycia. Biorąc pod uwagę obfitość warzyw kiszonych zimą, jest to idealne danie na lunch lub kolację w zimnych porach roku.
Solyankę można jeść jako przystawkę lub danie główne. Jest, jak większość rosyjskich zup, zwykle spożywana ze śmietaną i koperkiem oraz z ciemnym chlebem jako przystawka.
Chociaż солянка мясная (mięsno solianka) jest najbardziej popularna i uważana za najbardziej tradycyjną, istnieją również солянка рыбная (solianka rybna), солянка грибная (grzybowa solianka) i warzywna solianka. Odmiany ryb i grzybów są popularne zwłaszcza podczas postów w kalendarzu prawosławnym, kiedy uważni Rosjanie zasadniczo stają się wegetarianami. Solianka rybna może być również z łatwością wykonana jako wegetariańska zupa.
Współczesne przepisy zazwyczaj wymagają soku z cytryny, plasterków cytryny i oliwek. Byłyby to egzotyczne i fantastycznie drogie składniki w XV-wiecznej Rosji i zdecydowanie nie były częścią "pożywienia chłopa". Zapraszamy do eksperymentowania i znajdowania własnych preferencji!