Błagam Cię, przygarnij czarującą cudzoziemkę z dalekiej Brazylii, proszę, please, por favor!
Gwarantuję, że zapewnię Ci mnóstwo przyjemności, jeśli się mną zaopiekujesz.
Nazywam się Villa, Daterra Villa. Przebyłam do Polski szmat drogi, aby dawać ludziom radość i pozytywną energię każdego dnia i zawsze wtedy, kiedy tego najbardziej potrzebują (np. w szary poranek, kiedy nic się nie chce, albo kiedy głowa odmawia myślenia w pracy).
Zamiast tego obecnie siedzę zamknięta w ciemnym magazynie i nikogo nie uszczęśliwiam. Zmienisz to?
Dlaczego warto mnie poznać?
- Łatwo się zaprzyjaźniam z każdym urządzeniem – od ekspresu przez french press, kawiarkę i Aeropress, do przelewu (drip, chemex)
- Świetnie smakuję przyrządzona praktycznie każdą metodą – bo jestem średnio opalona, o przepraszam, wypalona. Dzięki temu z ekspresu jestem delikatna, nie tak gorzka, jak moje ciemniej wypalone koleżanki, a zrobiona we frenchu czy w przelewie mam charakter i moc, możesz wyczuć we mnie urzekający aromat czekolady i orzechów
- Jestem czystej krwi arystokratką kawową – 100 % arabiką, a więc zawieram w sam raz kofeiny, nie za dużo, nie za mało – możesz spokojnie wypić 4-5 porcji dziennie
- Jestem super organiczna i naturalna – wyrosłam na jedynej na świecie (tak!) plantacji z certyfikatem Rainforest Alliance „A”, zostałam zebrana w najlepszym momencie rozwoju (idealnie dojrzała), byłam przechowywana w optymalnych warunkach: z zachowaniem należytej wilgotności i bez dostępu obcych aromatów z zewnątrz
-
Nie dałam się zmielić – aby zachować świeżość, zanim do Ciebie dotrę, i pozostałam taka, jak mnie wypalono – cała z równych, idealnie dojrzałych i zdrowych ziarenek
-
Jestem świeża i piękna, bo odpowiednio ubrana – w opakowanie z wentylem wewnętrznym, dzięki któremu mogę swobodnie oddychać i mogą ze mnie uchodzić na zewnątrz gazy (przepraszam za te szczegóły, ale to ważne) blokując dostęp tlenu do ziaren, a więc i moje starzenie się (zwietrzanie)
-
Na długo Ci starczę: 500 gramów umożliwią przyrządzenie np.: 28 ristretto (małych zastrzyków sporej energii), 70 filiżanek kawy lub porcji espresso, 35 kubków kawy (po 200 ml)
-
Stwórcą mojej obecnej postaci jest roaster z ponad 15-letnim doświadczeniem, który mnie wypalił 20 lutego 2019 r. w warunkach nieprzemysłowych, wkładając całe swoje doświadczenie i serce w to, aby wydobyć ze mnie pełnię aromatu i smaku
-
Jeśli nie będzie Ci żal oddać mnie innemu, mogę być doskonałym prezentem dla każdego – jednocześnie miłym, skromnym, gustownym i oryginalnym (w Polsce jest dosłownie kilka miejsc, w których jestem dostępna).
Dlaczego właściwie masz wybrać mnie?
Jakość bez ściemniania i kompromisów
Po pierwsze – należę do zaszczytnego grona kaw jakości specialty,
czyli:
- zostałam oceniona przez niezależnych ekspertów i uzyskałam 85 punktów na możliwych 100 (wg międzynarodowego standardu oceny jakości kawy),
co z kolei oznacza, że:
- nie zawieram żadnych podstawowych defektów – nabywasz produkt bez skaz
- mogę zawierać maksymalnie 2-3 defekty drugorzędne, bez wpływu na jakość, smak, aromat
- mam świetny smak i aromat (Ci eksperci oceniają tysiące kaw i jak już którejś przyznają ponad 80 punktów, musi ona być coś warta)
- mam przyjemną „cielistość” (czyli jestem w odczuciu jak pełnotłuste mleko albo śmietanka w porównaniu do mleka 0 %)
- mam idealnie zrównoważone: słodycz, gorycz i kwasowość (nie kwaśność).
Po drugie – dobrze wiesz, kogo zapraszasz do domu, czyli:
- skąd pochodzę (plantacje Daterra), więc możesz łatwo sprawdzić, że mówię prawdę o swojej jakości i organiczności – niestety w przypadku niektórych przemysłowych kaw o podobnej cenie nie znajdziesz informacji: o plantacji, czasami nawet o regionie uprawy, a w niektórych przypadkach w ogóle nie wiesz, z jakiego kraju jest ta kawa
- kiedy zostałam wypalona – ta informacja jest kluczowa dla Twojej pewności, że nabywasz świeżą kawę (a tylko taką warto pić, zgodzisz się?)
- jaki mam skład (100 % arabiki najwyższej jakości) – zauważyłaś(eś) pewnie, że niektórzy producenci przemysłowi stosują zasadę „domniemania” zawartości robusty, więc jedynie w przypadku 100 % arabiki podają informację o składzie, w pozostałych przypadkach go nie wskazują
- zostałam wypalona w stopniu średnim (a nie ciemnym, jak w przypadku wielu kaw przemysłowych – pięknie się to czasami kamufluje pod pojęciami „intensywna”, „forza”) – dzięki temu jestem bogatsza w aromacie i smaku, nie jestem gorzka, tylko goryczkowa
Czy opłaca się we mnie zainwestować?
Nieskromnie powiem, że jestem doskonałą inwestycją – przy wszystkich moich zaletach możesz mnie mieć za cenę niższą, niż w przypadku zakupu wielu moich szacownych koleżanek produkowanych przemysłowo:
- Ristretto (18 g kawy na 27 ml wody) - za nieco ponad 1,80 zł
- Espresso lub filiżanka kawy - za nieco ponad 70 gr
- Kubek kawy (200 ml) - za mniej, niż 1,50 zł
Łatwo porównać z ceną kawy kupowanej „na mieście” (na marginesie zaznaczę, że w przypadku takiej kawy, z jednej strony, płacisz więcej, a z drugiej - wiesz np. tylko to, że pijesz 100 % Arabikę z Ameryki Południowej i że oczywiście jest ona "świeża, pyszna i ma bogaty aromat").
Jak ze mną postępować, abym się całkowicie przed Tobą otworzyła?
Nie jestem zbyt wymagająca, do pełni Twojego szczęścia wystarczą mi:
- zmielenie odpowiednio do metody
- woda o odpowiedniej jakości (przefiltrowana, z neutralnym albo zasadowym pH, z niską zawartością składników mineralnych), przy tej okazji wyznam Ci, że bardzo się przyjaźnię np. z wodą Dolomia – moją wspaniałą sąsiadką z półki, z którą się doskonale uzupełniamy
- potraktowanie mnie wodą o temperaturze 92-95 stopni – w pełni rozkwitam w takich warunkach (jeśli nie masz czajnika ze wskaźnikiem wody, wystarczy otworzyć pokrywę czajnika po zagotowaniu wody i odczekać 2 minuty).
Na każde 6 gramów dodaj 100 g (ml) wody, jeśli chcesz więcej charakteru i mocy – użyj 7 gramów (zawsze można później rozcieńczyć).
Na koniec chciałabym Cię lojalnie uprzedzić: może Ci być ciężko rozstać się ze mną i jest prawie niemożliwe, abyś o mnie zapomniał(a).
Mimo to, a właściwie dzięki temu zdecydowanie warto mnie poznać bliżej.
Jeśli wolisz opis nudny i rzeczowy:
- 100 % Arabika
- opakowanie 500 g (od 28 do 70 porcji kawy)
- metody parzenia: ekspres ciśnieniowy, przelew, Aeropress, French press, Chemex, drip
- wypalona 20.02.2019
- przydatna do spożycia do 20.02.2020
- jednorodna
- stopień palenia: średni
- wypalona w palarni rzemieślniczej
- Brazylia, region Cerrado (kawowe zagłębie Brazylii)
- plantacja: Daterra (certyfikaty: Rainforest Alliance „A”, UTZ, ISO 14001)
- najwyższa jakość (specialty), potwierdzona przez ekspertów (85/100 punktów w ocenie)
- świetna inwestycja, doskonała kawa w cenie: espresso/filiżanka – 72 gr, kubek – 1,44 zł
Informacje dodatkowe:
- odmiana botaniczna – Mundo Novo
- wysokość upraw – 900-1200 m