Zrębki do Wędzenia Dębowe KL.08 size:M (6-8mm) 10 Litrów
Jest nam niezmiernie miło, że zwróciłeś uwagę na naszą ofertę.
Zrębki wędzarnicze - parametry produktu:
- rodzaj drewna: Dąb
- granulacja: size:M, 6-8mm KL.08
- objętość opakowania: 10 Litrów
- waga około 2,30kg
- typ zamknięcia -worek zgrzewany
- wilgotność zrębków: 10%
- odpylone, suche i dokładnie przesortowane
- poddane suszeniu w temperaturze 500- 600*C
- wolne od grzybów, bakterii i drobnoustrojów
- 10L zrębków to około 40 godzin wędzenia
- wysoka jakość polskiego drewna użytego do produkcji zrębków zapewnia tradycyjne zdrowe wędzenie
Doskonałe do wędzenia i grillowania
Sprawdź przed zakupem, jakiej wielkości zrębki poleca producent Twojej wędzarni.
Zrębki z drewna dębu wytwarzają delikatny dym o subtelnym zapachu, który nasyca wędzone mięso intrygującym posmakiem z wyczuwalną nutą goryczy i karmelu. Zrębki dębowe barwią wyroby na złocistobrązowy kolor.
Doskonałe do wędzenia:
- wieprzowiny,
- wołowiny,
- dziczyzny,
- baraniny,
- drobiu,
- ryb,
- serów,
Dzięki naszym zrębkom możesz łatwo uzyskać wspaniałe efekty w "domowym zaciszu".
Wędź kiełbasę, szynki, ryby i inne wyroby, wykorzystując pełnię smaku i aromatu, który nadaje naturalne wędzenie.
Nasze zrębki są bezpieczne i wygodne w użyciu, co sprawia, że są idealne dla każdego, kto chce samodzielnie stworzyć zdrowe i pyszne jedzenie dla siebie i swojej rodziny w domowej wędzarni.
Surowiec do produkcji zrębków pochodzi z Polskich Lasów Państwowych posiadających Certyfikat PEFC lub FSC.
Do naszych zrębków używane są wyłącznie wyselekcjonowane, zdrowe pełne pnie drzew liściastych, aby nasze zrębki były czyste, bezpieczne i idealne do użycia - bez dodatków sztucznych, takich jak aromaty czy barwniki.
Ciekawostki dotyczące wędzenia......
Wędzenie – metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni[1]. Obok solenia i suszenia wędzenie uznawane jest za jedną z najstarszych metod utrwalania żywności.
wędzenie na zimno: temperatura 16–22 °C, wilgotność 90–95%
wędzenie na ciepło: 23–40 °C, wilgotność 70–90%
wędzenie na gorąco: 40–90 °C
Nie używamy do wędzenia drewna z drzew iglastych (z wyjątkiem używanego jako dodatek do drewna głównego – jałowca) nie stosuje się, gdyż ich żywica paląc się nadaje wędzonkom smak terpentyny i powoduje oblepianie mięsa sadzą.
Do produkcji zrębków z drzew liściastych używa się drewna korowanego, niemniej zawsze możemy natrafić na śladowe ilości kory. Tak znikoma ilość nie powoduje zmiany smaku wędzonek.
Zrębki znakomicie sprawdzają się przy wędzeniu wyrobów z:
- wieprzowiny,
- wołowiny,
- dziczyzny,
- baraniny,
- drobiu,
- ryb,
- serów,
- warzyw.
Aby wybrać najlepszy rodzaj drewna do używanego mięsa/produktu – można odnieść się do informacji zawartych w tabeli poniżej.