Zrębki do wędzenia i grillowania, olcha , 650g
Zrębki stosowane do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb. Kolor jaki uzyskamy w procesie wędzenia to od ciemno-złotego (słomkowego) do brązowego.
Pochodzą z naturalnego drewna olchowego (100%) z terenów ekologicznie czystych. Wolne od związków impregnujących i konserwujących. Nie zawierają frakcji pylących. Charakteryzują się optymalną zawartością wody – poniżej 11%.
Sposób użycia:
Grillowanie:
Wokół żarzącego się węgla drzewnego ułożyć dwu centymetrową warstwę zrębków – nie należy umieszczać ich bezpośrednio na palenisku, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Grill należy przykryć pokrywą bezpośrednio po ułożeniu potraw na ruszcie.
Czas grillowania – od 10 do 30 minut (w zależności od wielkości i rodzaju przyrządzanego mięsa).
Wędzenie:
W zależności od rodzaju wędzarni, jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół żarzącego się paleniska – nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.
Zrębki należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.