ŻÓŁTE NACZYNIE DO RZEPAKU WIADRO PUŁAPKA WIADERKO
Bardzo praktyczny zestaw umożliwiający pełną kontrolę występowania szkodników w uprawach rzepaku.
Zestaw złożony z naczynia, palików podwyższających, elementów łączących i zawiesia.
Tabela obrazująca poziom szkodliwości i optymalny termin wykonania zabiegu zwalczającego szkodniki.
Żółte naczynie do monitorowania szkodników w rzepaku:
Zasady użytkowania:
- Naczynie powinno być umieszczone na polu tuż po wysiewie rzepaku na jesień i po stopnieniu ostatnich śniegów na wiosnę około 20 m w głąb, licząc od brzegu pola, zawsze na wysokości wierzchołków roślin. Na każdą plantację zaleca się użycie co najmniej 4 naczyń.
- Do połowy wysokości naczynia należy wlać wodę wraz z odrobiną płynu do mycia naczyń. Dodatek detergentu powoduje zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody, dzięki czemu szkodniki łatwiej się w niej zanurzają.
- Codziennie należy prowadzić monitoring tzn. liczyć zatopione szkodniki i odczytywać próg szkodliwości z nadrukowanej na naczyniu tabeli oraz z każdorazowo wymieniać wodę w pojemniku.
- Żółte naczynie monitujemy na kiju i podnosimy wraz z rosnącym rzepakiem.
- Po przekroczeniu progu szkodliwości należy podjąć decyzję o ewentualnym oprysku.
- Żółte naczynie pomaga diagnozować szkodliwość owadów takich jak: chowacz, słodyszek rzepakowy oraz pryszczarek kapustnik.
Chowacz
Słodyszek rzepakowy
Pryszczarek kapustnik
INSTRUKCJA MONTAŻU
KROK 1
- Połącz poszczególne odcinki drewnianego kija z plastikowymi łącznikami
KROK 2
- Załóż metalową obejmę ze śrubą i haczykiem, umieść ją na odpowiedniej wysokości i mocno dokręcić
KROK 3
- Wbij mocno kij w ziemię i zawieś plastikowe naczynie