Yellow Golden Dragon - 25 g
Herbata Golden Dragon to ceniona chińska żółta herbata. Jest produkowana w ograniczonych ilościach i kontrolowana przez ekspertów. Powstaje poprzez zahamowanie procesu fermentacji po zebraniu liści, następnie poddaje się ją procesowi żółknięcia i krótkiej, tzw. fermentacji nieenzymatycznej, co daje charakterystyczny i niepowtarzalny smak.
Żółta herbata pochodzi ze słynnego ogrodu Dongzhai, umiejscowionego na wysokości 1500 m n.p.m. w górach Wuliang, niedaleko miasta Pu’er w południowo-wschodniej chińskiej prowincji Yunnan.
Herbaty uprawiane w ogrodzie Dongzhai są wolne od pestycydów i nawozów sztucznych.
Herbata Golden Dragon charakteryzuje się aksamitnym smakiem i wyczuwalną kwiatową nutą.
Masa netto:25 g (opakowanie w formie foliowej torebki horeca).
Kraj pochodzenia: Chiny
Sposób zaparzania: zalać woda o temp. 80-85 °C., parzyć przez ok. 2-4 min. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego. Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
Właściwości zdrowotne herbat żółtych:
- ze względu na niską zawartość kofeiny jest lepiej tolerowana przez żołądek niż inne odmiany herbat;
- żółta herbata zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki;
- pomaga również chronić zęby przed próchnicą oraz posiada korzystne właściwości łagodzące objawy związane z chorobami układu kostnego;
- regularne picie tego naparu zapobiega łamliwości kości. Zalecane jest picie 4–5 filiżanek tej herbaty dziennie ludziom, którzy cierpią na ból stawów;
- flawonoidy w niej zawarte hamują wzrost komórek rakowych i zapobiegają rozwojowi nowych;
- regularne picie herbaty pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Żółta herbata sprawdzi się po ciężkim posiłku, ponieważ poprawia trawienie.