Uniwersalna zmywarka z funkcją wyparzania Forgast przeznaczona dla obiektów małej i średniej gastronomii. Sterowanie elektro-mechaniczne. Zastosowane funkcjonalności oraz wyposażenie umożliwiają mycie i wyparzanie szkła, sztućców, naczyń, akcesoriów kuchennych oraz tac gastronomicznych o standardzie GN1/1.
Wysokość komory umożliwia mycie elementów o maksymalnej wysokości 32 cm.
Wybór jednego z dwóch cykli o długości 120 lub 180 sekund daje możliwość mycia naczyń o rożnym stopniu zabrudzenia.
Uniwersalność zastosowań jest możliwa dzięki regulowanej temperaturze wyparzania w zakresie 82-90oC oraz możliwości precyzyjnego sterowania nastawami dozowników płynu myjącego i nabłyszczającego. Dokładnie odmierzona dawka płynu nabłyszczającego ma najważniejsze obok jakości wody znaczenie przy myciu szkła. Dzięki precyzyjnemu utrzymaniu tych dwóch parametrów szkło wyjęte z urządzenia po zakończonym procesie płukania schnie w błyskawicznym tempie, nie pozostawiając na sobie smug lub śladów po kroplach wody przy jednoczesnym zachowaniu idealnej powtarzalność dla każdego cyklu mycia. Charakterystyka dozowników optymalizuje ilość zużywanych płynów szczególnie w fazie rozruchu zmywarek, obniżając znacząco koszty ich eksploatacji.
Piktogramy oraz oznakowanie funkcji wykonane są bezpośrednio na wysokogatunkowej stali nierdzewnej panelu sterowania technologią grawerunku laserowego, dzięki czemu są niezniszczalne i pozostaną na nim widoczne przez wiele late eksploatacji. Intuicyjne piktogramy wyraźnie wskazują odpowiednie funkcje kontrolek i przycisków przeznaczonych do obsługi urządzenia. Zastosowanie sprawdzonych komponentów daje pewność niskiej awaryjności i wielu lat efektywnej eksploatacji.
Rozwiązania przyjazne serwisantom, które dają w efekcie szybszy i bezproblemowy dostęp do poszczególnych mechanizmów urządzenia. Skracają czas pracy przy konserwacji i regulacjach i zdecydowanie obniżają koszty eksploatacji zmywarek zarówno w krótkim, jak i długim okresie.
System podwójnego sposobu zasilania 230 oraz 400 V umożliwia stosowanie zmywarek Forgast wszędzie tam, gdzie do tej pory nie było odpowiedniego przydziału mocy lub zamiennie w obiektach stacjonarnych lub uruchamianych sezonowo.
2 pary ramion myjąco-płuczących. Precyzyjny jelitkowy dozownik płynu myjącego i nabłyszczającego.
W wyposażeniu standardowym zmywarki Forgast znajdują się:
- dozownik płynu płuczącego
- dozownik płynu myjącego
- kosz uniwersalny 50x50 cm
- kosz na talerze 50x50 cm
- pojemnik na sztućce
- przewód zasilania wodą
- przewód odpływu
Ze względu na podwójny sposób zasilania do urządzenia nie jest dodawany kabel.
Zastosowanie profesjonalnej zmywarki w lokalu gastronomicznym, restauracji, kuchni szkolnej , przedszkolnej, sali weselnej, pizzerii lub baru, gwarantuje szybkie i skuteczne mycie dużej ilości naczyń, szkła i sztućców przy niewielkim zużyciu środków chemicznych, wody i energii elektrycznej. Dzięki zmywarce gastronomicznej oszczędzą Państwo zarówno czas jak i pieniądze przez co jej zakup zwróci się w bardzo krótkim czasie.
- Wymiary (dł; szer; wys):56.5x66.5x83.5 cm
- Zasilanie:230/400 V
- Moc grzałki bojlera:3/4.5 kW
- Moc grzałki wanny:2 kW
- Pojemność wanny:26 l
- Pojemność bojlera:5.5 l
- Długość cyklu:120/180 s
- Wydajność orientacyjna:30/24 koszy/godz
- Temperatura dopływu wody:max 55 ºC
- Ciśnienie dopływu wody:2-4 bar
- Zużycie wody na 1 cykl:2.5 l
- Moc:5.4/6.9 kW
- Wymiary kosza:50x50 cm
- Dozownik płynu myjącego: tak
- Pompa odpływu: nie
- Waga netto:54 kg
- Waga brutto:68 kg
Urządzenie powinno posiadać zamontowany uzdatniacz wody. W celu ochrony przed osadzaniem się kamienia i uzyskania optymalnej jakości mycia, rekomendowane przez Forgast są profesjonalne płyny do zmywarek PCC. Urządzenie powinno być podłączone do źródła uzdatnionej wody o twardości nie przekraczającej 6 dH0
Urządzenie było używane na prezentacjach.
Posiada na zewnątrz niewielkie rysy- w środku widoczne ślady po wodzie po testach.