Rokitnik ( Hippophae rhamnoides L.) - roślina lecznicza. Bogaty w witaminy, bioflawonoidy, karotenoidy, kwasy tłuszczowe i minerały. Działa silnie antyoksydacyjnie, wzmacniająco i regenerująco, Chroni zdrowie układu pokarmowego, krwionośnego i skóry.
Składnik: owoce rokitnika, około 1,4kg
Przechowywanie: zawsze w lodówce
Sposób użycia: 2-3 łyżki (20-30ml). Można rozcieńczać, stosować jako dodatek do koktajli, soków. Nie zalewać wrzątkiem. Dzieci: 1 łyżeczka na 10kg wagi.
Wartość odżywcza (w 100g):
Wartość energetyczna: 72kcal
Tłuszcze: 3,82g
Węglowodany: 10,90g
Białko: 1,17g
Sód: 0,1g
Wskaźnik Wartości Antyoksydacyjnej (ORAC) ok. 70.000Zawiera naturalnie występujące cukry.Zawartość polifenoli od 1784 do 3547mg