OLEAMID - CO TO JEST?
Oleamid (cis-9,10-oktadecenoamid) to cząsteczka wytwarzana endogennie z kwasu oleinowego (kwas tłuszczowy omega-9, o którym wiadomo, że jest kojarzony głównie z oliwą z oliwek) i po raz pierwszy wyizolowana z ludzkiej surowicy w 1989 roku. Wydaje się, że oleamid gromadzi się w mózgu i płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) podczas deprywacji snu, z przedłużeniem braku snu o 6 godzin poza normalny czas snu, powodując 4-6-krotny wzrost zawartości oleamidu w CSF i prawdopodobnie ma to znaczenie wszystkich badanych gatunków, ponieważ oleamid jest powszechny wśród gatunków.
Poza endogenną syntezą oleamidu wykryto go w Ziziphus jujuba.
STRUKTURA
Oleamid odnosi się zwykle do cis-oleamidu[5], a izomer trans wydaje się niezdolny do pośredniczenia w licznych biologicznych wpływach na połączenia szczelinowe, receptory serotoninowe (5-HT2A i 5-HT2C), i receptory GABAA. Skuteczność w stosunku do receptora 5-HT1A jest ograniczona, z około połową skutecznością niż izomer cis, a wstrzyknięcia izomeru trans wydają się być w około połowie tak skuteczne, jak izomer cis.
BIOSYNTEZA
Odnotowano, że oleamid jest syntetyzowany w wycinkach mózgu inkubowanych zarówno z kwasem oleinowym, jak i amoniakiem, w którym pośredniczą enzymy, ponieważ gotowanie wycinków mózgu (enzymy denaturujące) znosiło syntezę.
Oleamid może zostać rozłożony do kwasu oleinowego przez enzym błonowy hydrolazy amidowej kwasu tłuszczowego (FAAH), ten sam enzym, który metabolity anandamidu (arachidonoiloetanoloamid) i bioaktywne w marihuanie.Co ciekawe, zauważono, że hamowanie tego enzymu hamuje syntezę oleamidu (mysie komórki N18TG2), chociaż dokładna droga biosyntezy nie została jeszcze ustalona. Wydaje się, że wiadomo, że kwas oleinowy jest przekształcany w oleoilo-CoA, a następnie w N-oleoiloglicynę, gdzie oksydacyjne rozszczepienie N-oleoiloglicyny przez enzym monooksygenazę α-amidującą peptydyloglicynę (PAM) tworzy oleamid. Należy zauważyć, że produkt pośredni N-oleoiloglicyna wydaje się być również biologicznie aktywny.
POTENCJALNE KORZYŚCI
1. Wzrost nastroju
Oleamid aktywuje receptory serotoninowe, wywołując efekt poprawiający nastrój. Co ciekawe, receptory serotoninowe aktywowane przez oleamid to te same podtypy receptorów, które są aktywowane przez klasę biochemikaliów znanych jako psychedeliki.
W szczególności są to te same receptory, które aktywowane są przez substancje takie jak psilocybina, meskalina i inne związki psychoaktywne. Możliwe, że oleamid działa jak naturalnie wytwarzany związek psychodeliczny – zwiększając kreatywność i umożliwiając wyrażanie różnych wzorców myślowych.
** Dla maniaków nauki: oleamid działa najlepiej na receptory 5-HT2A, 5-HT2C i 5-HT1A. Chociaż oleamid zwiększa działanie tych receptorów, wydaje się, że nie wpływa na wiązanie serotoniny. Proponowany mechanizm działania polega na zwiększonej sygnalizacji postreceptorowej, niezależnej od wiązania serotoniny.
Chociaż te podtypy receptorów są związane z efektami psychoaktywnymi, wiadomo również, że poprawiają nastrój. Receptory 5-HT2A i 5-HT1A są szczególnie istotne dla nastroju i były wykorzystywane jako cele w badaniach klinicznych dotyczących zaburzeń nastroju. Wiadomo, że aktywacja tych podtypów receptorów — podobnie jak oleamid — wspiera zdrowy nastrój.
Wiadomo, że oleamid ma silne działanie poprawiające nastrój poprzez interakcje z receptorami serotoninowymi
2. Efekt relaksacyjny
Oleamid działa również poprzez wpływ na receptory GABA w mózgu. Receptory GABA są celem związków uspokajających i przeciwlękowych ze względu na ich naturalne działanie relaksujące i uspokajające na organizm.
Hormon GABA jest znany jako naturalny neuroprzekaźnik depresyjny organizmu. Oznacza to, że osłabia sygnały z Ośrodkowego Układu Nerwowego, co skutkuje lepszym odprężeniem. Podobny efekt uspokajający mają związki aktywujące receptory GABA.
Wykazano, że oleamid aktywuje receptory GABA nawet w bardzo niskich stężeniach. Aktywność receptora GABA wzrasta średnio o około 220% przy umiarkowanych dawkach oleamidu. Uważa się, że ta zwiększona aktywność powoduje bardzo zauważalną zmianę nastroju, w tym łagodzenie stresu i relaksację.
3. Wpływ na sen
Oleamid świetnie pomaga w zasypianiu
Uważa się, że oleamid działa bardziej jako synergetyk z receptorami GABA niż bezpośredni aktywator receptora GABA. Nie zmienia sposobu, w jaki GABA wiąże się z receptorami, nawet przy wysokich dawkach.
Niezależnie od tego wykazano, że oleamid ma pozytywny wpływ na sen. Wydaje się, że suplementy oleamidowe są w stanie skrócić czas zasypiania, a także poprawić jakość snu.
W dość wysokich dawkach oleamid jest w stanie zmniejszyć koordynację ruchową. Nie zaleca się prowadzenia pojazdów ani obsługiwania maszyn podczas stosowania oleamidu, ponieważ może to powodować senność/senność w dużych dawkach.
4. Poprawa uczenia się
Z jednej strony wielką zaletą suplementów oleamidowych jest to, że mogą one poprawiać zdolności uczenia się. Zostało to wykazane w badaniach na zwierzętach, ale nie zostało jeszcze ostatecznie zbadanych na ludziach.
Jednak unikalna interakcja z receptorami serotoninowymi wskazuje, że oleamid może mieć zdolność do zmiany procesów myślenia – pozwalając na bardziej kreatywne i „nieszablonowe” myślenie. Zostało to potwierdzone w badaniach na zwierzętach, w których oleamid w umiarkowanych dawkach wykazał poprawę w nauce.
Z drugiej strony badania wykazały, że oleamid może mieć niewielki przejściowy negatywny wpływ na pamięć krótkotrwałą. Efekty te zanikają po całkowitym metabolizmie oleamidu — w ciągu 24 godzin. Uważa się, że jest to wynik interakcji oleamidu z receptorami kannaboidalnymi w mózgu.
Tak więc, chociaż oleamid może mieć zdolność do poprawy uczenia się i koncentracji, może również nieznacznie osłabiać pamięć krótkotrwałą na czas trwania swoich efektów.
Badania sugerują, że oleamid może pomóc w nauce
5. Zwiększony apetyt
Badania na zwierzętach wykazały, że łagodne do umiarkowanych dawki oleamidu mają pozytywny wpływ na pobudzenie apetytu. Naukowcy zasugerowali, że zwiększony apetyt jest powiązany z wpływem oleamidu na receptory kannaboidowe.
6. Efekty psychoaktywne
Jednym z ważnych aspektów oleamidu jest to, że wiąże się on z receptorami kannabinoidowymi w mózgu. Są to te same receptory, z którymi wiążą się związki w niektórych roślinach psychoaktywnych podczas palenia lub jedzenia.
Co ważne, oleamid wchodzi w interakcje z receptorami kannabinoidowymi CB1 i CB2 w mózgu. Receptory te pełnią bardzo różne funkcje, z których obie można uznać za korzystne.
Z jednej strony receptor CB1 jest uważany za główny receptor dla wszystkich związków kannabinoidowych i pośredniczy w psychoaktywnych doznaniach odczuwanych przez użytkowników roślin zawierających substancje chemiczne, takie jak THC i inne naturalne kannabinoidy.
Badania wykazały, że oleamid w dużych dawkach ma znaczący wpływ na receptor CB1. W rezultacie naukowcy zasugerowali, że oleamid jest rodzajem cząsteczki zwanej endokannabinoidem — odnosząc się do związku kannabinoidowego wytwarzanego w organizmie.
Z drugiej strony receptor CB2 bierze udział w działaniu przeciwzapalnym mózgu. Naukowcy wykazali, że wiążąc się z tym receptorem, oleamid może wywierać silne działanie przeciwzapalne, zwłaszcza w mózgu. Uważa się, że pomaga to chronić mózg przed stresem i toksynami.
Ponadto wykazano, że oleamid zmniejsza stan zapalny poprzez inne mechanizmy działania w organizmie. Badanie z 2010 roku opublikowane w Journal of Neuroscience Letters wykazało, że oleamid był w stanie zmniejszyć liczbę markerów stanu zapalnego zarówno w mózgu, jak i w całym ciele.
Oleamid świetnie pomaga w zasypianiu i uważa się, że w wyższych dawkach wywołuje pewne efekty psychoaktywne
SUPLEMENT DIETY
Sugerowana dzienna porcja do spożycia: 1 miarka 1-2 razy dziennie
1 płaska miarka (0,35ml) odpowiada ok. 200mg produktu
Nie należy przekraczać sugerowanej porcji do spożycia. Zalecane dzienne spożycie nie zostało ustalone.
Suplementy diety nie zastąpią zdrowej i zbilansowanej diety.