Zioła WUJKA TEODORA do kiełbasy wiejskiej 20,5g
Producent: Biowin
Zioła FRYKAS WUJKA TODORA do kiełbasy wiejskiej na 5kg
SKŁADNIKI: pieprz czarny, papryka słodka czerwona, gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek.
Mieszanka nie zawiera glutaminianu sodu, ani innych chemicznych polepszaczy smaku.
Przepis na kiełbasę wiejską:
- wieprzowina 4 kg (karczek, łopatka)
- wołowina 0,5 kg
- boczek lub słonina 0,5 kg
- 100 ml zimnej wody
- saletra potasowa 2g
- 40 g soli kuchennej
przyprawa do kiełbasy wiejskiej (Frykas Wuja Teodora)
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki (ok. 5/8 cm) i poddajemy procesowi peklowania na sucho dokładnie nacierając solą wymieszaną z saletrą. Odstawiamy na ok 12/24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki. Po tym czasie mięso wieprzowe oraz słoninę/boczek przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 8-10 mm. Wołowinę natomiast przez sita o oczkach 3-4 mm (najlepiej dwukrotnie). Zmieloną wołowinę dokładnie wyrabiamy z zimną wodą, aby powstał kleik, który zwiąże nam całą masę mięsną. Zmielone mięso wieprzowe, słoninę/boczek oraz wołowinę łączymy i dokładnie wyrabiamy z mieszanką ziół oraz solą (do smaku). Przygotowujemy jelita wieprzowe (płuczemy je oraz namaczamy). Jelita napełniamy przy użyciu nadziewarki, formując równomierne odcinki kiełbasy. Napełnione kiełbasy rozwieszamy do obsuszenia w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę (do osiągnięcia brązowo-złotej barwy batonów). Bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni kiełbasę patrzymy przez 10 min, wkładając ją do wody o temperaturze 75oC. Po sparzeniu rozwieszamy do wyschnięcia w chłodnym miejscu.
Składniki, data minimalnej przydatności, kraj pochodzenia, numer partii znajdują się na opakowaniu.
Informacja o alergenach: W zakładzie są konfekcjonowane również sezam, migdały, gorczyca, seler, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy.Pomimo wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Informacje dodatkowe:
tel.: 502-711-571, 42 298 70 71
e-mail: sklep@deptana.pl
- Faktury VAT na życzenie
- Możliwy odbiór osobisty
Nr konta bankowego:
- PKO BP 54 1440 1231 0000 0000 1703 6904
- ING 03 1050 1461 1000 0091 3999 2391