Zestaw ziół opracowanych na podstawie receptury Ojca Czesława Klimuszko
Zestaw nr 52
9 ziół (waga po 50 g.) w oryginalnych opakowaniach, razem 450 g.
Choroba przeziębieniowa i grypa - Febris
Przeziębienie – wirusowa infekcja górnych dróg oddechowych. Główne objawy to katar, kaszel, ból gardła i podwyższona temperatura ciała. Objawy zwykle ustępują po 5–7 dniach.
W stanie podgorączkowy u człowieka mówimy, gdy temperatura ciała wynosi powyżej 37 °C, zaś o gorączce mówi się jeśli przekroczy 38 °C. Grypa jest chorobą zakaźną, wirusową układu oddechowego. Grypą można zarazić się drogę kropelkową, czyli przez kichanie, kaszlenie. Choroba jest dość często mylona ze zwykłym przeziębieniem jednak nie można jej lekceważyć, ponieważ może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Odpowiednio leczona grypa nie powinna trwać dłużej niż 5 - 7 dni, natomiast kaszel może trwać jeszcze 2-3 tygodnie.
Do głównych objawów grypy należy: podwyższona temperatura ciała, czyli gorączka, kaszel dreszcze, bóle głowy oraz mięśni, ogólne osłabienie. Gdy nasza dieta codzienna jest uboga w naturalne witaminy, flawonoidy i związki mineralne, może wystąpić obniżenie naturalnej fizjologicznej odporności, czego następstwem może być duża podatność organizmu na przeziębienie lub inne problemy górnych dróg oddechowych (np. grypa).
1- Sambuci Flor. - Bez czarny kwiat
2- Tiliae Infl. - Lipa kwiatostan
3- Althaeae Rad. – Prawoślaz korzeń
4- Ulmariae Flor. - Wiązówka kwiat
5- Uvae ursi Fol. - Mącznica lekarska liść
6- Angelicae Rad. - Arcydzięgiel korzeń
7- Levistici Rad. - Lubczyk korzeń
8- Rubi idaei Fruct. - Malina owoc
9- Crataegi Fruct. - Głóg owoc
Sposób użycia: Wszystkie składniki (po 50 g.) zmieszać razem i wziąć kopiastą łyżkę stołową tej mieszanki, zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia. Potem przecedzić, lekko podgrzać i wypić przed posiłkiem.
Pić trzy razy dziennie szklankę naparu przed posiłkiem.
* Przed użyciem leków zapoznaj się z jego ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Przygotowywanie wywaru z ziół.
Ojciec Klimuszko zaleca, aby nie gotować ziół. Nawet krótkotrwałe gotowanie według niego powoduje utratę cennych składników. W odróżnieniu do innych zielarzy zaleca on zalanie ziół wrzątkiem i zaparzanie pod przykryciem przez 3 godziny, a następnie ponowne, lekkie podgrzanie odcedzonego wywaru przed wypiciem.
Ojciec Klimuszko w swej książce zaleca dokonanie przerw w długotrwałych terapiach ziołowych : "Otóż po wypiciu całego zestawu ziół należy zrobić przerwę na 7 dni i zacząć pić taki sam zestaw, po skończeniu drugiego zestawu, przerwać na 12 dni i wypić trzeci zestaw jako porcję profilaktyczną."
Jeśli chodzi o sposób przyrządzania i picia Ojciec Klimuszko opisuje: "Zioła za każdym razem zaparzać świeże, nie wolno ich słodzić, ani duszkiem wypijać, lecz powoli, spokojnie, z wiarą w ich skuteczność." "W czasie leczenia ziołami, często w czwartym lub piątym dniu może nastąpić pogorszenie, a nawet ból. Nie trzeba się tego bać i nie przerywać kuracji, gdyż jest to reakcja świadcząca, iż coś się w naszym organizmie dzieje, kuracja postępuje prawidłowo, a za parę dni ból przeminie bezpowrotnie".
Ilość ziół do zaparzania: Ojciec Klimuszko zaleca stosowanie "kopiastej łyżki stołowej" mieszanki ziół na jedną szklankę wody. Ilość ta jest podobna lub wręcz identyczna do zalecanej przez innych znanych zielarzy.
Informacja dodatkowa: Zestawy ziół sporządzone według receptury Ojca Andrzeja Czesława Klimuszko są przygotowywane z największą starannością, a zawartość zawsze zgodnie i niezmiennie z recepturą Ojca Andrzeja Klimuszko.
W sprzedaży na allegro dostępne są mieszanki ziół na inne schorzenia według receptury Ojca Andrzeja Klimuszki oraz Ojca Grzegorza Sroki.