Zioła prowansalskie to mieszanka ziół typowa w Prowansji, regionie położonym na południu Francji.
Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Nie w samej Francji, a w niektórych krajach (np. Niemczech), dodawana jest lawenda
Mają charakter uniwersalny sprawdzając się zarówno w ciepłych daniach - zupach, sosach, pieczonych mięsach, jak i w sałatkach czy surówkach. To także doskonały składnik domowego chleba. Świetnie urozmaici smak potraw, nasycając je wyjątkową kompozycją aromatów gdy zostanie dodana na początku gotowania, pieczenia czy grillowania. Polecane, jako dodatek do dań tłustych, ciężkostrawnych, gdyż poprawiają trawienie.
- Skład towaru: 100% zioła prowansalskie
- tymianek
- mieszanka ziół prowansalskich
- rozmaryn
- oregano
- bazylia
- szałwia
- lawenda
Zioła prowansalskie są idealne do przyprawienia potraw z kuchni francuskiej, takich jak ratatouille, daube, douillabaisse i quiche lorraine. Możesz również użyć ich do przyprawienia mięsa, ryb, ziemniaków, warzyw i sałatek