SUPLEMENT DIETY
Zioła Hildegardy - KOPER WŁOSKI
200 tabletek
- wspomaga procesy trawienne
- poprawia pracę jelit
- pomaga przy zaparciach
Suplement diety z koprem wspomaga procesy trawienne oraz perystaltykę jelit. Koper pomaga usunąć nadmierną ilość kwasów żołądkowych. Ponadto koper pomaga nadać cerze zdrowy kolor. Koper ma działanie wiatropędne, naturalnie oczyszcza jelita i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii.
Zastosowanie: Wspomaga usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych z jelita, odtruwa skórę, pomaga przy zaparciach oraz bólu żołądka, poprawia wzrok, humor oraz zapach ciała i z ust. Dba o dobre ukrwienie.
Według starej receptury Św. Hildegardy z Bingen
„I jakkolwiek by kopru włoskiego nie spożywać, daje człowiekowi dobry nastrój i przyjemne ciepło (dobre krążenie), dobry pot i dobre trawienie… bo kto spożywa codziennie na czczo koper i żuje jego nasiona, ten pomniejsza niedobry śluz czy też zgniliznę w sobie, a także powstrzymuje nieprzyjemną woń w tchnieniu…” – Hildegarda.
Wskazań do spożywania owocu kopru włoskiego jest wiele:
- zaburzenia trawienne, brak apetytu, spowolniona przemiana materii,
- stany zapalne i infekcje układu oddechowego i zatok, kaszel, chrypka, krztusiec,
- słaba laktacja i nieregularne miesiączkowanie,
- zaburzenia hormonalne: nadmiar androgenów u kobiet, trądzik androgenny, łysienie androgenne,
- zaburzenia skóry: łojotok, suchość skóry,
- stany depresyjne.
Hildegarda uważała koper włoski (fenkuł) za uniwersalny środek na wszelkie dolegliwości układu trawiennego. Jego fenomen polega na tym, że jest to jedno z ziół skutecznych w 100 procentach. Benedyktynka w podobny sposób pisała o galgancie. Jeśli połączymy koper włoski z galgantem, dzięki wzajemnej synergii obu powstanie silny środek na gazy pochodzące z żołądka i z jelit. Także dla wzmocnienia efektu leczniczego miesza się koper włoski z anyżem i kminkiem.
Święta z Bingen zaleca, aby fenkuł stosować przy następujących dolegliwościach: intensywny zapach z ust wynikający ze złego trawienia, przy wzdęciach czy zaburzeniach krążenia. Można go spożywać pod różnymi postaciami: w potrawach na ciepło, jako herbatkę, jako nalewkę, olejek lub w formie proszku. Jeśli z ust wydobywa się nieprzyjemny zapach, może to być oznaką fermentacji trawionego pokarmu, które zbyt długo zalega w jelitach. Fenkuł to dobry środek przeciw zaparciom. Działa korzystnie na układ oddechowy i nerwowy, ułatwia odkrztuszanie, oczyszcza drogi oddechowe z zalegającego śluzu.
Owoc kopru włoskiego zawdzięcza swój aromat bogactwu olejków eterycznych, wśród których znajdują się: anetol o właściwościach estrogennych, fenchon, alfa-pinen, limonen, safranol, karwakrol. Poza olejkami fenkuł zbudowany jest z białek, cukrów i tłuszczy. Zawiera flawonoidy, sole mineralne, fitosterole oraz fotouczulające furanokumaryny.
______________________________________________________________________________________
Składniki w porcji dziennej 1 tabletka 6 tabletek
proszek z kopru włoskiego 100 mg 600 mg
______________________________________________________________________________________
Składniki: proszek z kopru włoskiego, substancja wypełniająca (skrobia kukurydziana bez GMO), substancja wiążąca (krzem).
Zalecane przyjmowanie
1–2 tabletki 3 razy dziennie, rozpuszczając na języku. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Opakowanie: 200 tabletek
Data ważności: 30/10/2021