Ziemniaki z CZERWONĄ Skórką RED SONIA 25kg Siewne
RED SONIA - ziemniaki kwalifikowane, typ sadzeniak z paszportem - czerwona skórka - PEWNY ZBIÓR
Gatunek RED SONIA - pyszne ziemniaki z czerwoną skórką idealne do sadzenia na działce, w ogródku przydomowym czy niewielkim polu.
Dobre ziemniaki sadzeniaki na wagę złota!
Świeże: ze zbioru 2022 - gwarancja wzrostu
Pochodzenie: warmińsko-mazurskie
KWALIFIKAT: A - gwarancja braku chorób
Kalibraż 35-55
Waga: worek po 25 kg
Numer Paszportu: PL 232/05/15/32/05/261/22/A
Opakowanie: worek raszlowy oddychający z paszportem
Przesyłka to gruby karton, dobrze zabezpieczony
UWAGA: Prosimy w miarę możliwości o sprawne i szybkie odbieranie paczki od kuriera czy z paczkomatu, by mieć pewność, że ziemniaki dotrą w idealnym, nienaruszonym stanie.
Właściwości i walory smakowe gatunku ziemniak RED SONIA
Ziemniaki RED SONIA to niemiecka odmiana ziemniaków. Charakteryzuje się dużymi bulwami, ma czerwoną skórkę i żółty pyszny miąższ.
Oczka płaskie.
Red Sonia to odmiana w typie kulinarnym B.
Miąższ jest smaczny, intensywnie żółty, nie ciemnieje po ugotowaniu. Średnia zawartość skrobi w bulwach wynosi 13,6%.
Bulwy mają owalny kształt, bogatą czerwoną skórkę o gładkiej teksturze. Miąższ jest jasnożółty lub żółty, nie rozpada się podczas gotowania, oczka znajdują się płytko, nie stwarzają problemów podczas czyszczenia czy obierania.
Red Sonia ma wymagania glebowe średnie do wysokich. Wymaga jednolitego zaopatrzenia w wodę i składniki odżywcze oraz stanowiska w dobrej kulturze rolnej. Przy uprawie pod osłonami wymaga podkiełkowania, a bez osłon sadzeniaki należy pobudzić.
Odmiana jest odporna na wirusy, dość tolerancyjna na parcha zwykłego i średnio wrażliwa na zarazę ziemniaka.
Cechy odmiany RED SONIA
Bardzo wczesna odmiana ziemniaków
Typ kulinarny B
doskonały smak i wielkość
wysoka wydajność
mała liczba oczek
doskonała jakość przechowywania
odporność na szkodniki i choroby
możliwość zbioru mechanicznego
stosunkowo małe wymagania glebowe
Okres wegetacyjny od pełnego kiełkowania do dojrzewania wynosi 50-65 dni, co oznacza, że możesz spróbować pierwszych bulw już 45 dnia po wysadzeniu!
Jak smakuje RED SONIA?
Po ugotowaniu ziemniaki nie ciemnieją. Miąższ gotowanej Red Sonii jest dość zwarty, ugina się pod widelcem i lekko się rozgniata.
Red Sonia to typ kulinarny B, w którego składzie jest więcej skrobi, są one mniej wilgotne niż typy A. Red Sonia to odmiana ogólnoużytkowa, które nadaje się zarówno do smażenia, jak i do gotowania. Bardzo dobre są również na frytki i zapiekanki. Red Sonia to tradycyjny doskonały ziemniak obiadowy!
Jak sadzić ziemniaki RED SONIA?
Ziemniaki odmiany RED SONIA tworząśrednią liczbę bulw, odległość roślin w rzędzie musi być odpowiednio zaplanowana.Standardowe odległości sadzenia (75 cm rzędy) bulwy 30 do 32 cm Red Sonia jest wdzięczna za zrównoważone nawożenie.
Co to jest FRAKCJA sadzeniaków i co ona oznacza?
Frakcję sadzeniaków tworzą bulwy o średnicy większej niż 25 mm Wyróżnia się następujący podział na frakcje: 25-45, 35-55, 40-60, 45-65, 50-70, 60-80 mm.Różnica pomiędzy wymiarami sadzeniaków należących do jednej frakcji powinna być jak najmniejsza. Nasze sadzeniaki mają frakcję: 35-55mm. Klasyfikacja wielkości bulw podpowiada nam, jaką gęstość sadzenia należy przyjąć, aby uzyskać jak największy plon. Im większe sadzeniaki, tym powinno się je sadzić rzadziej. Zazwyczaj bulwy jadalne stosowane do użytku domowego powinny mieć średnicę większą niż 35 mm.Duże sadzeniaki charakteryzują się większą liczbą oczek, a co za tym idzie, wykształcają więcej łodyg.
Pobudzenie sadzeniaków – co musisz wiedzieć, by dobrze przygotować je do sadzenia?
Pobudzanie sadzeniaków jest zabiegiem stosunkowo łatwym, wymaga niewielkich nakładów. W celu pobudzenia należy wybrać ziemniaki z chłodnego miejsca przechowywania na 2-3 tygodnie przed sadzeniem. Wysortowane sadzeniaki umieszcza się zazwyczaj w workach raszlowych – takie właśnie kupisz na naszej aukcji - lub złożyć w pomieszczeniu w warstwie 30-50 cm - tak rozłożone sadzeniaki przykrywa się na noc matą lub słomą, żeby zabezpieczyć je przed ewentualnym przemarznięciem.
Pamiętaj!
Im wcześniejszy termin zbioru, tym dłuższy okres podkiełkowania. Przez 2-3 tygodnie, w odpowiednich warunkach, czyli w temperaturze w ciągu dnia między 10-12st.C, wykształcają się małe, kiełki o kształcie i barwie charakterystycznej dla danej odmiany i o długości ok. 0,5 cm. Takiej długości kiełki nie obłamują się przy sadzeniu. Do sadzenia ziemniaków powinno się wybierać tylko takie sadzeniaki, które wytworzyły co najmniej po 4 kiełki. Należy zwrócić uwagę, aby kontrolować przebieg rozwoju kiełków – w przypadku gdy bulwy nie kiełkują lub w sytuacji rozwoju chorób, należy je usunąć. Pobudzanie sadzeniaków przyspiesza wschody o 3-7 dni i przynosi większe plony w porównaniu do sadzeniaków nie pobudzonych nawet o 20%, a zbiór takich ziemniaków następuje nawet o 3 tygodnie wcześniej! Podkiełkowane sadzeniaki można sadzić do gruntu od połowy kwietnia.
Dlaczego NASZE ziemniaki - sadzeniaki?
Ziemniaki z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogrodzie warzywnym czy na działce.
Nasze sadzeniaki pochodzą z pewnych, sprawdzonych źródeł, posiadają paszporty. Ponadto podlegamy stałej kontroli nasiennictwa. Kupując u nas masz pewność, że posadzisz zdrowe, wydające optymalny plon ziemniaki, które mają pewne pochodzenie i są odpowiednio przechowywane
Kochamy Rośliny! Dlatego mamy dla Ciebie najwyższej jakości pewne nasiona, materiał siewny, sadzonki i sadzeniaki.
Polegamy na sprawdzonych dostawcach, którzy dostarczają nam świeże i pewne - wolne od chorób i defektów legalne nasiona.
Dodatkowo możesz znaleźć naturalne środki wzbogacające glebę, ułatwiające pozbycie się szkodników, bezpieczne dla środowiska.
FAMILY GARDEN - Wszystko dla Twojego ogrodu i działki!