Witam
Przedmiotem sprzedaży są ziemniaki RIVIERA rozmiar tzw. sadzeniaka 10 sztuk
Najwcześniejsza odmiana w Europie plon już po 40 dniach od kiełkowania.
Bardzo odporna na suszę .
Odmiana ziemniaka Riviera należy do bardzo wczesnych, wysokowydajnych bulw. Pierwsze dojrzewanie owoców rozpoczyna się 40 dni po wykiełkowaniu pędów. Masowy zbiór i pełny powrót plonu następuje 80 dni po posadzeniu.
Krzew riwiery są dość wysokie, jego wysokość sięga 1 metra. Roślina wyprostowana, o mocnych łodygach. Liście są duże, bogato zielone, faliste po bokach. System korzeniowy jest potężny i dobrze rozwinięty.
Ziemniak Riviera ma atrakcyjny owalny kształt. Skórka lekko szorstka, gęsta, jasnożółta. Oczka są płytkie. Owoce są równe. Miąższ jest ziarnisty, beżowy. Średnio z 1 bulwy powstaje 15 owoców, których waga waha się od 100 do 170 g.
Zalety
-wysoka i wczesna wydajność;
-dobre cechy konsumenckie;
-długi okres trwałości;
-odporność na raka ziemniaka;
-odporność na wiele infekcji wirusowych i grzybiczych.
Do zalet tej odmiany należy również dobra odporność na suszę. Nawet przy dość suchym lecie ziemniaki Riviera dają wysokie plony.
Na pozostałych moich aukcjach dostępne również odmiany:
Denar- bardzo dobry smak najpopularniejsza odmiana w Polsce. Odmiana o niskich wymaganiach glebowych i nawozowych, odporna na stres klimatyczny , uniwersalna nadająca się do uprawy pod przykryciem na bardzo wczesny zbiór jak i po uzyskaniu pełnej dojrzałości,szczególnie polecana do sałatek, gotowania na parze i w wodzie.
Vineta-wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłoowalnych bulwach, szorstkiej skórce, regularnych kształtach oraz płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak , odmiana odporna na susze i bardzo dobrze plonująca, bardzo dobrze przechowuje się do późnej wiosny. Doskonale też nadaje sie na sałatki, smażone ziemniaki i do zup.
Michalina - jest typem ziemniaka AB, charakteryzuje się bardzo intensywnym wzrostem i rozwojem. Ma to do siebie, że w okamgnieniu buduje zwarty i nadzwyczaj wysoki łan. Z uwagi na bardzo silny system korzeniowy nadaje się do uprawy na najsłabszych stanowiskach i toleruje okresowe niedobory wody, tym zyskuje realną przewagę nad innymi odmianami. Nawet w suchych latach uzyskać można zadowalający plon. Duży plon grubych bulw zawiązywany jest dość głęboko w redlinie. Michalina nie tylko bierze górę pod względem odporności na suszę, ale również wiedzie prym w zakresie ponadprzeciętnego smaku odmian z naszej hodowli zdobywając już niejedno trofeum w konkursach kulinarnych dla konsumentów. Bulwy o płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu.
Bellarosa- czerwona skórka, lekko szorstka, a miąższ jest barwy jasnożółtej do żółtej oraz nie ciemnieje w postaci surowej, jak i po ugotowaniu. Odmiana ta ma średnie wymagania glebowe oraz wodne. Jest odporna na stres spowodowany przez suszę. Bellarosa jest plenna i wczesną odmianą ziemniaka, która należy do typu konsumpcyjnego B, czyli ogólnoużytkowego ,odznacza się bardzo dobrym smakiem. Wszechstronne zastosowanie: do smażenia (frytki, chipsy), do zupy, do gotowania i duszenia, do przygotowania placków ziemniaczanych.
Irga-sprawdzona odmiana o białym kolorze miąższu, Typ konsumpcyjny B często podaje się do obiadu rozsypują sie po ugotowaniu są lekko suche, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia. Idealna do frytek. Należy do najbardziej popularnej grupy ziemniaków na rynku. Charakteryzuję się dużą i niezawodną plennością oraz wybornym smakiem. Miąższ jest średnio zwięzły i delikatnie mączysty. Bulwy są średniej wielkości o nieregularnych rozmiarach. Skórka jest delikatnie różowa. Warto dodać, iż jest to odmiana o wysokiej odporności na choroby i nie ma specjalnych wymagań glebowych..
Gala- typ A/B — B zaliczane są do gatunku ogólnoużytkowego. Jest to ziemniak najbardziej uniwersalny i bardzo popularny w naszym kraju — występuje powszechnie w polskich sklepach. Jest bardzo dobry w smaku i chętnie wykorzystywany w branży spożywczej oraz w domowych kuchniach. Za sprawą swojej struktury doskonale nadaje się do sałatek, zup, zapiekanek, a także innych tradycyjnych potraw, jak np. kopytka czy babki ziemniaczane. Stanowi też popularny dodatek do obiadu w formie tzw. ziemniaka z wody. Chociaż po ugotowaniu zachowuje zwięzłą strukturę, to jednak pod lekkim naciskiem tłuczka rozpada się, dlatego może być wykorzystany do przygotowania puree ziemniaczanego. Bulwy nie wykazują skłonności do przebarwień, zarówno w trakcie gotowania, jak i po ugotowaniu.
Catania- Odmiana należąca do wczesnych, średnio-wczesnych. Typ konsumpcyjny B (odmiana ogólnoużytkowa) o jasnym białym lub lekko kremowym miąższu. Catania wyróżnia się wyrównanymi, gładkimi bulwami o żółtej skórce, z płytko umieszczonym oczkiem. Odmiana ta wykazuje odporność na raka ziemniaka D – 1 oraz mątwika ziemniaczanego. przydatna do upraw ekologicznych. Nadaje się do uprawy pod osłonami (folia, agrowłóknina).
NOBLESSE- Ziemniak Noblesse jest odmianą średniowczesną. Wyróżnia ją wysoka odporność na suszę. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Doskonale sprawdzi się do gotowania w wodzie, na parze czy do piecznia frytek. Bulwy okrągło-owalne, o jednolitym rozmiarze i kształcie. Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, lecz ugina się pod naporem widelca i lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako ziemniaki gotowane, pieczone lub w formie frytek.
LILLY-uniwersalność – niewielkie wymagania glebowe i wysoką odporność na najważniejsze choroby ziemniaka
– gwarancja plonu – wysokość plonu i jego wyrównanie zapewnia świetny wynik ekonomiczny, według producentów, przy sprzyjających warunkach, plon sięga 70 ton/ha.
– brak wysokich wymagań – stanowisko może być średnie do piaszczystego, dobrze znosi niedobory wody.
– atrakcyjność – Lilly to także odmiana atrakcyjna dla klientów – do jej kupienia zachęca przede wszystkim smak, ale także wygląd i żółta barwa miąższu.
– trwałość przechowalnicza – jej świetna trwałość przechowalnicza to gwarancja towaru handlowego o najwyższej jakości przy minimalnych nakładach finansowych.
MELODY- Posiada wysoki potencjał plonowania, jednolitych, atrakcyjnych bulw o gładkiej, jasnożółtej skórce z jasnożółtym miąższem. Charakteryzuje się średnią zawartością suchej masy, niską poziomem odsortu i dobrym potencjałem przechowywania. Niezależnie od typu gleby podczas uprawy, ziemniaki zachowują niezmiennie wysoką jakość gotowania. Charakterystyka agronomiczna jest dobra, z dobrą odpornością na wirusy, zarazę bulw i przebarwienia skórki.
Ziemniaki wysyłam, gdy temperatury są dodatnie.