Ziemniaki "na zimę" 60 kg Tajfun, dostępne też, Bellarosa i Owacja. Wysyłka w trzech paczkach po 20kg . Można każdej odmiany po 20 kg zamówić.
Tajfun’ to jadalne ziemniaki, średnio wczesna odmiana, która sprawdza się na terenie całego kraju. Wyróżniają się ze względu na ciekawy smak, są bardzo lubiane i zbierają dobre opinie rolników. Według klasyfikacji należą do typu B-BC. Jest to klasyfikacja dzieląca odmiany ziemniaków na kilka różnych typów pod względem rodzaju miąższu. B-BC oznacza, że bulwy są lekko zwięzłe i lekko mączyste.
Ziemniaki ‘Tajfun’ są bardzo duże i kształtne, mają owalny, prawie regularny kształt. Dlatego świetnie nadają się na frytki. Dodatkowo mają bardzo płytkie oczka, więc nie ma problemu z ich wycinaniem. Jasnożółty miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, więc świetnie wyglądają w puree. Do tego odmiana wyróżnia się dużą trwałością i odpornością, a jej zawartość skrobi jest bardzo wysoka.
‘Tajfun’ to odmiana ceniona przez rolników. Przede wszystkim jest bardzo plenna i ma dobre opinie ze względu na odporność na choroby. Średni plon ziemniaków z jednego hektara to aż 56,5 tony. Dlatego najczęściej te ziemniaki uprawiane są w uprawie wielkotowarowej. O wiele rzadziej spotyka się je w ogródkach na grządkach, ale warto spróbować – są naprawdę uniwersalne.
Ziemniaki ‘Tajfun’ – zastosowanie
Charakterystyka odmiany już zdradza mniej więcej zastosowanie bulw tej odmiany. Ziemniaki ‘Tajfun’ mają smaczny, nieco mączysty miąższ, dlatego nadają się do stosowania na wiele sposobów. Są uprawiane w skali handlowej przede wszystkim na frytki, chipsy i produkty mrożone, ponieważ zawartość skrobi jest bardzo wysoka – sięga niemal 16%. Na dodatek są dość zwięzłe, więc mimo mrożenia czy przetwarzania nie rozpadają się.
Jednak tak naprawdę bulwy ziemniaków tej odmiany znajdują o wiele więcej zastosowań. Świetnie sprawdzają się do standardowych domowych obiadów – wychodzą z nich wspaniałe placki, pyzy i kluski, idealne są także na purre z niewielką ilością masła i warzywami! Genialnie sprawdzą się w sałatkach. Oczywiście najlepiej smakują jako frytki – obojętnie, czy usmażone we frytownicy czy pokrojone w plastry i upieczone w piekarniku z niewielką ilością oliwy z oliwek i rozmarynu. Ich smak naprawdę wszystkim przypadnie do gustu.
Ziemniaki z marketów to woda i nawozy sztuczne bez smaku i szkodliwe dla organizmu. Polecam tylko produkty z małych gospodarstw rolnych. Przy zakupie dwóch worków preferujemy wysyłkę Pocztex48.