Witam
Przedmiotem sprzedaży są ziemniaki BELLAROSA małe jak sadzeniaki, zdrowe, odporne na suszę.
3 kg
SZANOWNI KUPUJĄCY chciałbym zaznaczyć że wszystkie ziemniaki pochodzą z mojego małego rodzinnego gospodarstwa.
Ziemniaki wysyłam nie myte-dzięki czemu dobrze się przechowują.
Ziemniaki są zdrowe co roku badane przez Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Ziemniaki co roku są wymieniane i sadzone kwalifikowanym materiałem nasadzeniowym.
Wysyłka jest realizowana, gdy temperatury są dodatnie, mrozy i ujemne temperatury mogą opóźnić wysyłkę, ze względu na możliwość zmarznięcia ziemniaków w transporcie.
BELLAROSA- to wczesna, bardzo smaczna odmiana jadalna charakteryzująca się czerwoną skórką. Jest to odmiana o wysokim potencjale plonowania przy niskich lub średnich wymaganiach glebowych z doskonałą odpornością na suszę.
Wyróżnia go bardzo dobry smak jak również doskonała jakość kulinarna oraz duży, owalny kształt. Jest to odmiana z bardzo dobrą trwałością przechowalniczą
Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
Na pozostałych moich aukcjach dostępne również odmiany:
Soraya - ostatnie lata odmiana NR1 w Polsce. to odmiana średnio wczesna, jadalna, wysoko plenna odmian z szybko dojrzewającymi bulwami. Cechuje się wysoką odpornością na przebarwienia. Ziemniak bardzo dobrze sprawdzający się w gastronomii, również w produkcji żywności na „mrożonki” i w przemyśle przetwórczym. Soraya równie dobrze sprawdza się w uprawach o profilu ekologicznym. Zaletą tej odmiany jest bardzo dobra zdolność do przechowywania.
Denar- bardzo dobry smak najpopularniejsza odmiana w Polsce. Odmiana o niskich wymaganiach glebowych i nawozowych, odporna na stres klimatyczny , uniwersalna nadająca się do uprawy pod przykryciem na bardzo wczesny zbiór jak i po uzyskaniu pełnej dojrzałości,szczególnie polecana do sałatek, gotowania na parze i w wodzie.
Vineta-wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłoowalnych bulwach, szorstkiej skórce, regularnych kształtach oraz płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak , odmiana odporna na susze i bardzo dobrze plonująca, bardzo dobrze przechowuje się do późnej wiosny. Doskonale też nadaje sie na sałatki, smażone ziemniaki i do zup.
Michalina - jest typem ziemniaka AB, charakteryzuje się bardzo intensywnym wzrostem i rozwojem. Ma to do siebie, że w okamgnieniu buduje zwarty i nadzwyczaj wysoki łan. Z uwagi na bardzo silny system korzeniowy nadaje się do uprawy na najsłabszych stanowiskach i toleruje okresowe niedobory wody, tym zyskuje realną przewagę nad innymi odmianami. Nawet w suchych latach uzyskać można zadowalający plon. Duży plon grubych bulw zawiązywany jest dość głęboko w redlinie. Michalina nie tylko bierze górę pod względem odporności na suszę, ale również wiedzie prym w zakresie ponadprzeciętnego smaku odmian z naszej hodowli zdobywając już niejedno trofeum w konkursach kulinarnych dla konsumentów. Bulwy o płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu.
Bellarosa- czerwona skórka, lekko szorstka, a miąższ jest barwy jasnożółtej do żółtej oraz nie ciemnieje w postaci surowej, jak i po ugotowaniu. Odmiana ta ma średnie wymagania glebowe oraz wodne. Jest odporna na stres spowodowany przez suszę. Bellarosa jest plenna i wczesną odmianą ziemniaka, która należy do typu konsumpcyjnego B, czyli ogólnoużytkowego ,odznacza się bardzo dobrym smakiem. Wszechstronne zastosowanie: do smażenia (frytki, chipsy), do zupy, do gotowania i duszenia, do przygotowania placków ziemniaczanych.
Irga-sprawdzona odmiana o białym kolorze miąższu, Typ konsumpcyjny B często podaje się do obiadu rozsypują sie po ugotowaniu są lekko suche, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia. Idealna do frytek. Należy do najbardziej popularnej grupy ziemniaków na rynku. Charakteryzuję się dużą i niezawodną plennością oraz wybornym smakiem. Miąższ jest średnio zwięzły i delikatnie mączysty. Bulwy są średniej wielkości o nieregularnych rozmiarach. Skórka jest delikatnie różowa. Warto dodać, iż jest to odmiana o wysokiej odporności na choroby i nie ma specjalnych wymagań glebowych..
Gala- typ A/B — B zaliczane są do gatunku ogólnoużytkowego. Jest to ziemniak najbardziej uniwersalny i bardzo popularny w naszym kraju — występuje powszechnie w polskich sklepach. Jest bardzo dobry w smaku i chętnie wykorzystywany w branży spożywczej oraz w domowych kuchniach. Za sprawą swojej struktury doskonale nadaje się do sałatek, zup, zapiekanek, a także innych tradycyjnych potraw, jak np. kopytka czy babki ziemniaczane. Stanowi też popularny dodatek do obiadu w formie tzw. ziemniaka z wody. Chociaż po ugotowaniu zachowuje zwięzłą strukturę, to jednak pod lekkim naciskiem tłuczka rozpada się, dlatego może być wykorzystany do przygotowania puree ziemniaczanego. Bulwy nie wykazują skłonności do przebarwień, zarówno w trakcie gotowania, jak i po ugotowaniu.
Catania- Odmiana należąca do wczesnych, średnio-wczesnych. Typ konsumpcyjny B (odmiana ogólnoużytkowa) o jasnym białym lub lekko kremowym miąższu. Catania wyróżnia się wyrównanymi, gładkimi bulwami o żółtej skórce, z płytko umieszczonym oczkiem. Odmiana ta wykazuje odporność na raka ziemniaka D – 1 oraz mątwika ziemniaczanego. przydatna do upraw ekologicznych. Nadaje się do uprawy pod osłonami (folia, agrowłóknina).
LILLY-uniwersalność – niewielkie wymagania glebowe i wysoką odporność na najważniejsze choroby ziemniaka
– gwarancja plonu – wysokość plonu i jego wyrównanie zapewnia świetny wynik ekonomiczny, według producentów, przy sprzyjających warunkach, plon sięga 70 ton/ha.
– brak wysokich wymagań – stanowisko może być średnie do piaszczystego, dobrze znosi niedobory wody.
– atrakcyjność – Lilly to także odmiana atrakcyjna dla klientów – do jej kupienia zachęca przede wszystkim smak, ale także wygląd i żółta barwa miąższu.
– trwałość przechowalnicza – jej świetna trwałość przechowalnicza to gwarancja towaru handlowego o najwyższej jakości przy minimalnych nakładach finansowych.
MELODY- Posiada wysoki potencjał plonowania, jednolitych, atrakcyjnych bulw o gładkiej, jasnożółtej skórce z jasnożółtym miąższem. Charakteryzuje się średnią zawartością suchej masy, niską poziomem odsortu i dobrym potencjałem przechowywania. Niezależnie od typu gleby podczas uprawy, ziemniaki zachowują niezmiennie wysoką jakość gotowania. Charakterystyka agronomiczna jest dobra, z dobrą odpornością na wirusy, zarazę bulw i przebarwienia skórki.
JUREK- to średnio wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągło-owalnych bulwach, gładkiej skórce i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak. Jurek to odmiana, która bardzo dobrze się przechowuje. Odmiana posiada tendencję do tworzenia grubych bulw, co gwarantuje zadawalający plon o bardzo dobrym smaku. Wymagania glebowe niskie do średnich.
RIVIERA- to jadalna odmiana - najwcześniejsza w Europie plon już po 40 dniach. Posiada bardzo atrakcyjny wygląd skórki i płytkie oczka. To odmiana wyjątkowo odporna na suszę.
RED LADY- to średnio wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o dużych podłużnych bulwach, czerwonej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Bardzo niskie wymagania glebowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. odmiana wyjątkowo odporna na choroby grzybowe, plonuje bardzo wysoko nawet w niesprzyjających warunkach. Red Lady to odmiana, która doskonale się przechowuje zachowując przy tym niepowtarzalny smak oraz parametry do mycia i pakowania.
RED SONIA- to odmiana jadalna bardzo wczesna wyróżniająca się czerwoną bulwą o gładkiej skórce, płytkimi oczkami oraz owalnym kształtem i żółtym miąższem. Red Sonia to smaczna odmiana. Preferuje gleby średnie do wysokich z równomiernym zaopatrzeniem w wodę i składniki pokarmowe. Przy uprawie pod osłonami wymaga podkiełkowania, a bez osłon sadzeniaki należy pobudzić. Odmiana średnio wymagająca
PROVITA -fioletowe ziemniaki jest pierwszą polską truflową odmianą , posiada związki polifelonowe, które czynią ją dużo zdrowszą od odmian o żółtym lub kremowym miąższu. Bulwy zawierają antocyjany. W badaniach Kity i in. (2022), Provita posiadała 10 krotnie większą zawartość związków polifenolowych w porównaniu do odmiany o żółtym miąższu. Ponadto wykazywała ponad dwukrotnie większą pojemność antyoksydacyjną od odmiany porównawczej. Antocyjany korzystnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ prowadzą do wygaszania wolnych rodników tlenowych i tym samym chronią DNA przed uszkodzeniami. Działają protekcyjnie w chorobach nowotworowych. Wpływają pozytywnie na profil lipidowy, powodując jego obniżenie oraz potrafią zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę. Przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, przede wszystkim naczyń włosowatych oraz stymulują produkcję rodopsyny (substancji niezbędnej w procesie widzenia).
ROTE EMMA- niezwykła odmiana ziemniaka o czerwonej barwie skórki i miąższu, którego nie traci nawet po ugotowaniu. Barwę swą ta odmiana zawdzięcza zwiększonej zawartości antocyjanów - substancji wpływających pro zdrowotnie na organizm człowieka. Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, lecz ugina się pod naporem widelca i lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako ziemniaki gotowane, w towarzystwie mięs i sosów.
QUENN ANNE - to wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o owalnych bulwach, bardzo gładkiej skórce, regularnych kształtach oraz płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak, średnie do niskich wymagania glebowe. Odmiana bardzo dobrze plonująca. Quenn Anne świetnie się przechowuje Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
BRYZA- to średnio późna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłych bulwach, średnio chropowatej skórce, oraz płytkich oczkach i żółtym miąższu, nie ciemnieje w stanie surowym oraz po ugotowaniu. Odmiana bardzo dobrze plonująca, ma średnie wymagania glebowe i wodne.
Typ kulinarny BC — ogólnoużytkowy, lekko mączysty
GRYPSY- tzn. ziemniaki cygańskie skórka fioletowa bardzo wartościowa stara, historyczna odmiana o korzeniach sięgających 1860r.Ziemniaki bardzo plenne, o wyrównanej wielkości-średnich bulw, piękna ciemno fioletowa skórka kryje sporo antyoksydantów stąd warto je gotować ze skórką i potem obierać, przepiękny bardzo biały miąższ ma niezwykle delikatny smak.Ziemniak do wszelkich zastosowań. Miąższ jasny, niemal biały - na przekroju może wydawać się sypki, jednak w głębi bulwy jest kremowy, bardziej zwięzły i wilgotny. Smak lekko słodkawy.
Vitelotte- fioletowe ziemniaki charakteryzują się podłużnym, wydłużonym kształtem, są od czasu do czasu poprzedzielane niewielkimi bruzdami. Skórka szaro-fioletowa, miąższ o intensywnym fioletowym kolorze. Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych.
Ziemniaki Vitelotte to źródło witamin i minerałów. Zwierają błonnik, białko, węglowodany, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Fioletowe ziemniaki są bogate w przeciwutleniacze: antocyjanty, karotenoidy, kwas fenolowy, które obniżają ciśnienie i pomagają organizmowi zapobiec wcześniejszemu starzeniu się. Są nisko kaloryczne, bowiem zawierają małą ilość tłuszczu, a wręcz powstrzymują przybieranie na wadze.
Ziemniaki Vitelotte doskonale sprawdzają się w kuchni. Nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Efektowny fioletowy kolor pozostaje również po obróbce termicznej, co znacznie podnosi wartość ziemniaka. Można przyrządzać z nich puree, który ma maślany, kremowy smak trochę przypominający orzechy. Vitelotte nadają się do sałatek, mięs i serów. Przygotowuje się z nich smakowite chipsy i frytki.