Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
Ziemniaki liofilizowane50g PYRY KARTOFLE ZIEMNIAK! (3229265988)
Sprzedający www_marketbio_pl
poleca 99,50%
|
6786
Opis
Kontakt
e-mail: allegro@marketbio.pl
adres:
ul. Jerzmanowska 19
54-530 Wrocław
Wysyłka
Do 1 kg 11,00 zł
1 - 2 kg 13,00 zł
2 - 5 kg 14,50 zł
Pobranie: + 5 zł
Kurier:
Do 30 kg 18,5 zł
Pobranie + 6 zł
Wysyłka GRATIS do 30kg kurierem przy zamówieniu powyżej 250zł!
Kupując na kilku naszych aukcjach, za wysyłkę płacisz tylko raz!
Chcesz tańszą formę wysyłki (np. list polecony ekonomiczny) skontaktuj się z nami, sprawdzimy czy to możliwe.
Płatności
Nr konta:
34 1030 0019 0109 8530 0036 6268
Możliwa płatność:
- płacę z allegro
- za pobraniem
- przy odbiorze osobistym
-przelewem
Regulamin
2. W tytule przelewu proszę wpisać nick z Allegro oraz numer aukcji.
Licytując na naszej aukcji akceptujesz zasady zawarte na naszej stronie "O sklepie"
Ziemniaki liofilizowane50g PYRY KARTOFLE ZIEMNIAK!
Ziemniaki
Ziemniaki uprawiane były przez Inków – już ok. 3500 lat temu. Do Polski przywiózł je z wiedeńskiej wyprawy (1683) Jan III Sobieski w darze dla królowej Marysieńki. Dziś, spośród ponad 200 jego odmian, w naszym kraju znanych jest kilkanaście. Różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem; są słodkawe albo gorzkawe, mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte; niektóre bardziej nadają się na sałatkę, inne na purée lub na placki, jeszcze inne do gotowania, pieczenia albo na frytki.
Ziemniaki należą do produktów o szczególnie niskiej wartości energetycznej – która wynosi około 65 kcal (272 kJ) w 100 g. Pozbawione są tłuszczu i sodu, zawierają natomiast tak ważne proteiny i węglowodany. Dzięki temu mogą być wykorzystywane w diecie lekkostrawnej.
Ziemniaki są ważnym źródłem składników mineralnych, a wśród nich szczególnie magnezu, który odgrywa istotną rolę w regulacji wzrostu, przemiany materii i podziału komórkowego. Znajdziemy w nich znaczne ilości fosforu i potasu, mającego działanie zasadotwórcze. W śladowych ilościach mają też wapń, żelazo, mangan, fluor, jod i siarkę.
Podobnie jak warzywa, ziemniak równoważy kwasotwórcze produkty zbożowe (pieczywo, ciasta, kasze, makarony). Zawiera także wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie, a zwłaszcza witaminę C.
Żółte odmiany mają sporo beta-karotenu (im ciemniejszy miąższ, tym go więcej). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP.
W zielonych ziemniakach znajduje się bardzo często szkodliwa dla zdrowia solanina. Takie bulwy najlepiej odrzucić.
Sztuka gotowania
Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze.
Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości.
2
Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę
Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi.
Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem.
Kruszy kamienie
Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna.
Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia
Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego.
Na kaszel, ból gardła i krzyża
10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża.
3
Zastosowanie w kosmetyce
Niezwykle tanim kosmetykiem do rąk jest papka z ugotowanych w łupinach, a następnie obranych, utartych i zmieszanych ze słodkim lub kwaśnym mlekiem kartofli. Doskonałym środkiem łagodzącym skutki zbyt intensywnego opalania się lub poparzeń jest mączka kartoflana. Takie poparzone miejsca należy zwilżyć wodą i grubo posypać kartoflanką.
Na wszelkie dolegliwości skórne (wysypki, egzemy, świąd) zalecane są kąpiele w krochmalu. Kąpiel powinna trwać pół godziny.
Małgorzata Gorski
www.poradnia.pl
Produkt liofilizowany
Jest to produkt, który został poddamy procesowi sublimacji nie tracąc przy tym swoich naturalnych właściwości tzn. pozostawiają witaminy, zapach, kolor i właściwości odżywcze.
Prawdą jest, ze sublimacja jest najdroższym sposobem pozbawienia produktu wody i przechowywania go przez długi okres czasu (1-2 lat), a przy tym bez konserwantów i soli. Produkty mogą być surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą, a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość.
Po wysuszeniu są bardzo lekkie, ponieważ tracą do 95 % wagi czyli wody, są łatwe do przechowywania w podroży, a w szczególności we wszelkiego rodzaju wyprawach górskich, morskich, wszędzie tam gdzie nie chcemy dźwigać bagażu, gdyż woda jest wszędzie dostępna. Ze względu na wysoki koszt procesu suszenia wybiera się produkty najwyższej jakości.
Liofilizowane owoce, warzywa i zioła mają bardzo szerokie zastosowanie.
Zastosowanie owoców liofilizowanych:
• Do samodzielnego spożycia jako zdrowa przekąska
• Jako dodatek do własnoręcznie sporządzonego musli. Idealnie komponują się z orzechami, mlekiem, lekkim jogurtem, napojem zbożowym.
• Jako przekąska podczas wypraw górskich, pikników, biwaków.
Zastosowanie warzyw liofilizowanych:
• Jako dodatek do zup
• Jako piękna ozdoba sałatek
• Do pizzy i innych dań kuchni włoskiej
Zastosowanie ziół liofilizowanych:
• Jako przyprawa do dań gorących i zimnych
Wszystkie oferowane przez nas produkty liofilizowane pakowane są w wygodne woreczki ze struną, napompowane powietrzem, aby produkty podczas transportu nie zostały uszkodzone oraz aby można je było wygodnie ustawić na półce. Woreczek strunowy pozwala na wielokrotne używanie produktu bez utraty jego świeżości.
Przy produkcji większości suszonych owoców i warzyw (nieekologicznych) dostępnych w marketach używa się siarki, aby przedłużyć okres trwałości produktów. Oferowane przez nas produkty nie są siarkowane.
Produkty liofilizowane ze względu na specyfikę procesu produkcji charakteryzują się naturalną jakością ponieważ aktywność enzymów powodujących psucie się żywności jest wyeliminowana, a ponadto zachowane są wszystkie wartości smakowe i odżywcze produktu świeżego. Produkt liofilizowany jest bardzo lekki, bo zawiera do 5 % wody.
Wszystkie produkty liofilizowane mogą być dodawane (dosypywane) do:
musli śniadaniowe,
galaretki,
kisiele,
budynie,
zupy owocowe,
zupy instant,
kompoty,
dania,
owocowe jarskie,
kuchnia turystyczna,
serki,
jogurty,
kaszki owocowe dla dzieci,
herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze,
smalec (gruszka i jabłko),
produkty dietetyczne,
zupy,
przetwórstwo rybne,
catering dla restauracji i hoteli,
suche przyprawy,
sałatki - jako dodatki,
musztardy, ketchupy, sosy i dressingi,
galaretki (mięsne, rybne, jarskie) - groszek zielony,
smalec,
pizza,
zapiekanki,
zagęszczacz smakowy,
puree ziemniaczane z cebulką i szynką,
dodatek do wędlin, pasztetów, galantyn, salcesonów, naturalny barwnik do mięsa.
W sklepie
za jedyne
4.99zł
Kup teraz!
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.