Witam na mojej aukcji:
Przedmiotem aukcji są ziemniaki SORAYA 15 kg
SZANOWNI KUPUJĄCY chciałbym zaznaczyć że wszystkie ziemniaki pochodzą z mojego małego rodzinnego gospodarstwa.
Ziemniaki wysyłam nie myte-dzięki czemu dobrze się przechowują.
Ziemniaki są zdrowe co roku badane przez Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Ziemniaki co roku sa wymieniane i sadzone kwalifikowanym materiałem siewnym.
Wysyłka jest realizowana, gdy temperatury są dodatnie, mrozy i ujemne temperatury mogą opóźnić wysyłkę, ze względu na możliwość zmarznięcia ziemniaków w transporcie.
SORAYA to odmiana średnio wczesna o typie kulinarnym AB. Ziemniaki Soraya posiadają owalny kształt, żółtą skórkę i żółty miąższ. Odmiana Soraya zawiera nawet do 13% skrobi. Odmiana ma bardzo dobry smak, wysoką odporność na przebarwienia. Soraya bardzo dobrze plonuję. Ziemniaki Soraya świetnie nadaje się do obierania maszynowego i do przemysłu przetwórczego. Bardzo dobra zdolność przechowalnicza.
Zalety ziemniaków Soraya:
- odmiana jadalna średnio wczesna,
- niskie wymagania glebowe,
- odznacza się regularnością kształtu,
- duża odporność na choroby,
- do produkcji ekologicznej.
Parametry ziemniaków sadzeniaków Soraya:
- kształt: owalny,
- typ kulinarny: AB,
- barwa skórki: żółta,
- barwa miąższu: żółta,
- do mycia, pakowania oraz obierania,
- bardzo dobra zdolność przechowalnicza.
Odporność ziemniaków średnio wczesnych Soraya na choroby:
- parch zwykły: bardzo wysoka,
- wirusy Y: bardzo wysoka,
- zaraza ziemniaka liści: wysoka,
- zaraza ziemniaka bulw: wysoka,
- czarna nóżka: bardzo wysoka.
Typ A – Typ sałatkowy
Ziemniaki typu sałatkowego są najtwardsze, mają zwięzłą konsystencję miąższu i nie rozpadają się podczas gotowania. Zawierają stosunkowo dużo wody, a mniej skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają jędrne i wilgotne. Dzięki temu łatwo poddają się krojeniu i idealnie pasują do różnego rodzaju sałatek. Tego typu ziemniaki łatwo poddają się także smażeniu, grillowaniu i gotowaniu w mundurkach, stanowią także dobry dodatek do zup i zapiekanek.
Typ AB – Typ sałatkowy wszechstronnie użytkowy
Typ pośredni pomiędzy A i B z uwagi na cechy zbliżone do obu typów (zawartość skrobi, zachowanie po ugotowaniu itd.).
Typ B – Typ ogólnoużytkowy
Ziemniaki o typie B mają więcej skrobi i są mniej wilgotne. Podczas gotowania pękają na powierzchni, łatwo podlegają wszelkiej obróbce, dlatego ich zastosowanie jest najszersze. Najczęściej pojawiają się jako dodatek do obiadu w formie puree.
Typ C – mączysty
Ziemniaki tego typu są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Nadaje się na puree, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, chipsy. Odmiany np. BRYZA
Odpowiednie zastosowanie typów kulinarnych ziemniaka sprawi, iż przygotowane przez nas potrawy będą smaczniejsze oraz świetnie będą się prezentować na talerzu. Dodatkowo będziemy potrafili określić jaki ziemniak jest nam w danej chwili potrzebny.
Na innych moich aukcjach znajdą Państwo również:
DENAR- bardzo dobry smak najpopularniejsza odmiana w Polsce typ konsumpcyjny AB, czyli od sałatkowego do ogólnoużytkowego
Michalina - jest typem ziemniaka AB , posiada ponadprzeciętny smak, zdobywając już niejedno trofeum w konkursach kulinarnych dla konsumentów.
BELLAROSA- czerwona skórka, wszechstronne zastosowanie: do smażenia (frytki, chipsy), do zupy, do gotowania i duszenia, do przygotowania placków ziemniaczanych.
IRGA- sprawdzona odmiana o białym kolorze miąższu, Typ konsumpcyjny B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.
GALA- typ ogólnoużytkowy, idealna do sałatek, zup, zapiekanek , a także innych tradycyjnych potraw,
LILLY-uniwersalna odmiana w typie B ogólnoużytkowym, ziemniaki nie ciemnieją po ugotowaniu.
MELODY- typ BC ogólnoużytkowy , ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.
JUREK- średnio wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągło-owalnych bulwach, gładkiej skórce i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak. Odmiana posiada tendencję do tworzenia grubych bulw, co gwarantuje zadawalający plon o bardzo dobrym smaku.
RIVIERA- to jadalna odmiana - najwcześniejsza w Europie. Posiada bardzo atrakcyjny wygląd skórki i płytkie oczka. To odmiana wyjątkowo odporna na suszę.
RED LADY- to średnio wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o dużych podłużnych bulwach, czerwonej skórce, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Nie ciemnieje po ugotowaniu, jest to odmiana, która doskonale się przechowuje, zachowując przy tym niepowtarzalny smak. Typ kulinarny AB — stałatkowy, ogólnoużytkowy
RED SONIA- to odmiana jadalna wyróżniająca się czerwoną bulwą o gładkiej skórce, płytkimi oczkami oraz owalnym kształtem i żółtym miąższem. Red Sonia to smaczna odmiana. Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
PROVITA -fioletowe ziemniaki jest pierwszą polską truflową odmianą , posiada związki polifelonowe, które czynią ją dużo zdrowszą od odmian o żółtym lub kremowym miąższu. Bulwy zawierają antocyjany. W badaniach Kity i in. (2022), Provita posiadała 10 krotnie większą zawartość związków polifenolowych w porównaniu do odmiany o żółtym miąższu. Ponadto wykazywała ponad dwukrotnie większą pojemność antyoksydacyjną od odmiany porównawczej. Antocyjany korzystnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ prowadzą do wygaszania wolnych rodników tlenowych i tym samym chronią DNA przed uszkodzeniami. Działają protekcyjnie w chorobach nowotworowych. Wpływają pozytywnie na profil lipidowy, powodując jego obniżenie oraz potrafią zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę. Przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, przede wszystkim naczyń włosowatych oraz stymulują produkcję rodopsyny (substancji niezbędnej w procesie widzenia).
ROTE EMMA- niezwykła odmiana ziemniaka o czerwonej barwie skórki i miąższu, którego nie traci nawet po ugotowaniu. Barwę swą ta odmiana zawdzięcza zwiększonej zawartości antocyjanów - substancji wpływających pro zdrowotnie na organizm człowieka. Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, lecz ugina się pod naporem widelca i lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako ziemniaki gotowane, w towarzystwie mięs i sosów.
QUENN ANNE - odmiana ziemniaka jadalnego o owalnych bulwach, bardzo gładkiej skórce, regularnych kształtach oraz płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak.Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
BRYZA- odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłych bulwach, średnio chropowatej skórce, oraz płytkich oczkach i żółtym miąższu, nie ciemnieje w stanie surowym oraz po ugotowaniu. Typ kulinarny BC — ogólnoużytkowy, lekko mączysty
GRYPSY- tzn. ziemniaki cygańskie skórka fioletowa bardzo wartościowa stara, historyczna odmiana o korzeniach sięgających 1860r.Ziemniaki bardzo plenne, o wyrównanej wielkości-średnich bulw, piękna ciemno fioletowa skórka kryje sporo antyoksydantów stąd warto je gotować ze skórką i potem obierać, przepiękny bardzo biały miąższ ma niezwykle delikatny smak.Ziemniak do wszelkich zastosowań. Miąższ jasny, niemal biały - na przekroju może wydawać się sypki, jednak w głębi bulwy jest kremowy, bardziej zwięzły i wilgotny. Smak lekko słodkawy.
VINETTA -to odmiana wczesna o typie kulinarnym AB-B. Ziemniaki Vineta to ziemniak jadalny o okrągłoowalnych bulwach, szorstkiej skórce, regularnych kształtach oraz płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odmiana odporna na stres związany z suszą i bardzo dobrze plonująca. Vineta świetnie nadaje się do obierania maszynowego i do przemysłu przetwórczego. Vineta posiada wyjątkowo dobrą zdolność przechowalniczą oraz zachowuje bardzo dobrą jakość konsumpcyjną do późnej wiosny.
Zalety ziemniaków Vineta:
- bardzo plenna odmiana ziemniaka,
- odporna na suszę,
- nadaje się na gleby lekkie,
- nie ciemnieje po ugotowaniu.
LORD- to odmiana bardzo wczesna o typie kulinarny AB-sałatkowym. Ziemniaki o kształcie okrągłoowalne, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Odmiana posiada bardzo dobry smak i polecana jest do sałatek, zapiekanek, zup, gotowania na parze i w wodzie. Lord to odmiana, która bardzo dobrze się przechowuje oraz posiada niskie wymagania glebowe i wodne. Ziemniaki odporne na stres związany z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Ziemniak zalecany do: przetwórstwa na mrożonki, kostkę i do pakowania bulw surowych obranych. Posiada niebywale silny system korzeniowy, w związku z czym jest tolerancyjny na stres związany z suszą glebową i wysoką temperaturą w czasie wegetacji. Wymagania nawozowe tej odmiany są również niskie.
TAJFUN-to odmiana średnio wczesna o typie kulinarnym B-BC, charakteryzująca się tym, że miąższ lekko się rozgniata i rozsypuje pod naciskiem widelca. Odmiana Tajfun posiada okrągło owalny kształt, żółtą skórkę i żółty miąższ. Najlepiej smakuje w postaci dodatku do obiadu, placków ziemniaczanych i frytek. Odmiana Tajfun ze względu na wyższą zawartość skrobi (16,9%) jest kwalifikowana również jako skrobiowa. Jest bardzo popularna w uprawie do przetwórstwa. Odmiana charakteryzuje się wysokim plonem handlowym. Według badań COBORU plon ogólny może sięgać aż 52,5 t/ha. Cechami, które przemawiają za jej wyborem jest wysoka tolerancyjność na suszę, która w ostatnich latach przysparza kłopotów w wielu uprawach, oraz niskie wymagania glebowe.
MARIOLA- to odmiana średnio wczesna o typie kulinarnym B. Ziemniaki typu B zawierają więcej skrobi i są mniej wilgotne od ziemniaków typu A, a także nie rozgotowują się zbyt łatwo, a jednocześnie nie są twarde. Odmiana Mariola posiada okrągło-owalny kształt, gładką skórkę i żółty miąższ. Mariola po obraniu i ugotowaniu nie ciemnieje. Ziemniaki cechują się wysokim plonem handlowym oraz dobrym spoczynkiem kiełków, dzięki czemu nadają się do dłuższego przechowywania.
IGNACY- to odmiana wczesna o typie kulinarnym B, zwana odmianą ogólnoużytkową. Bulwy ziemniaków typu B zawierają większą ilość skrobi i są mniej wilgotne niż typ A, przez co nie rozgotowują się łatwo, ale jednocześnie nie są twarde. Zawartość skrobi wynosi 12%. Ziemniaki Ignacy posiadają okrągłoowalny kształt, żółtą skórkę i jasnożółty miąższ. Bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy, niskie wymagania glebowe. Tolerancyjna na suszę.
LAWENDA to odmiana wczesna o typie kulinarnym B, zwaną odmianą ogólnoużytkową. Ziemniaki o kształcie okrągłoowalnym, gładkiej czerwonej skórce i żółtym miąższu. Odmiana Lawenda produkuje duże wyrównane bulwy o płytkich oczkach. Pomimo krótkiego okresu wegetacji ok. 90 dni, Lawenda ma dość długi okres spoczynku. Odmiana ta cechuje się średnimi wymaganiami glebowymi i toleruje okresy posuszne. Ziemniaki Lawenda szczególnie polecane są do: gotowania na parze i w wodzie, pieczenia, zapiekania w foli, purée, pakowania obranych bulw surowych, kopytka, kluski, pyzy.
ANUSCHK to odmiana bardzo wczesna o typie kulinarnym AB, zwana odmianą sałatkową. Ziemniaki o kształcie okrągłoowalnym, żółtej skórce i żółtym miąższu. Bulwy tej odmiany cechuje regularność kształtu o kalibracji 35-55mm oraz średnie zawiązywanie. Ziemniaki Anuschka podczas zbioru są mało wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne.
GWIAZDA to wczesna odmiana o typie kulinarnym B, charakteryzująca się uniwersalnym zastosowaniem. Bulwy tej odmiany mają kształt okrągłoowalny, żółtą skórkę oraz żółty miąższ. Ziemniaki typu B zawierają 11,4% skrobi. Gwiazda ma umiarkowane wymagania glebowe i dobrze rośnie w warunkach dobrej kultury rolnej. Jej potrzeby wodne są średnie, a roślina dobrze znosi okresy suszy.
CONSTANCE- to odmiana , średnio wczesna o typie kulinarnym AB, której odwodniona masa wynosi około 360 gramów. Odmiana Constance posiada owalno-okrągły kształt, żółtą skórkę i jasnożółty miąższ. Ziemniaki Constance mają zawartość suchej masy wynoszącą 19,7%. Posiada bardzo atrakcyjny wygląd zewnętrzny, duże bulwy i ładną skórką. Mają dość zwięzły miąższ po ugotowaniu, nadaje się do przygotowania różnych potraw. Dają one wysokie i zawsze jednorodne plony.
GAYA to odmianaśrednio wczesna o typie kulinarnym A, zwana odmianą sałatkową. Ziemniak o kształcie okrągło-owalnym, żółtej skórce i żółtym miąższu. Ziemniaki typu A są najtwardsze, nie rozgotowują się i po ugotowaniu zachowują swój kształt. Gaya po obraniu i ugotowaniu nie ciemnieje. Ziemniaki cechują się dużą trwałością przechowalniczą i niskimi wymaganiami glebowymi oraz bardzo dobrą tolerancję na suszę i wysokie temperatury.
BOUHN- to odmiana wczesna o typie kulinarnym B, zwana odmianą ogólnoużytkową. Bulwy ziemniaków typu B zawierają większą ilość skrobi 12,4 % i są mniej wilgotne niż typ A, przez co nie rozgotowują się łatwo, ale jednocześnie nie są twarde. Ziemniaki Bohun to wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłym, regularnym kształcie, płytkich oczkach oraz gładkiej żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Bulwy odmiany Bohun predysponują do mechanicznego obierania. Potencjał plonowania: 56,9 t/ha (według COBORU) bardzo wysoki. Bohun ma średnie wymagania wodne oraz nawozowe jak i glebowe. Szczególnie polecany do: purée, kopytka, kluski, zupy, gotowania z wody i na parze, do zapiekania.
JELLY- to odmiana średnio późna. Ziemniaki charakteryzują się żółtą barwą miąższu, a ich kształt jest okrągłoowalny, skórka gładka żółta. Odmiana Jelly posiada wysokie walory smakowe, dobrą trwałość przechowywania oraz dobrą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ziemniaki typu kulinarnego B-BC zawierają więcej skrobi 13,6%, co sprawia, że są mniej wilgotne niż odmiany klasy A, a po ugotowaniu nie ciemnieją i lekko się rozpadną. Odmiana Jelly ma średnie wymagania glebowe oraz odznacza się średnim zapotrzebowaniem na wodę. Średni plon uzyskany z jednego hektara może przekraczać 50 ton.
SORAYA- to odmiana średnio wczesna o typie kulinarnym AB. Ziemniaki Soraya posiadają owalny kształt, żółtą skórkę i żółty miąższ. Odmiana Soraya zawiera nawet do 13% skrobi. Odmiana ma bardzo dobry smak, wysoką odporność na przebarwienia. Soraya bardzo dobrze plonuję. Ziemniaki sadzeniaki Soraya świetnie nadaje się do obierania maszynowego i do przemysłu przetwórczego. Bardzo dobra zdolność przechowalnicza.
RICARDA-odmiana ziemniaków jadalnych, średnio wczesna, o owalnym kształcie bulw i czerwonej skórce
. Miąższ tych ziemniaków jest kremowo-biały.
Charakterystyka Wysoka odporność na parcha, Średnia odporność na uszkodzenia mechaniczne, Dobrze się przechowują, Średnie wymagania co do gleb i wilgotności, Wysoki plon.
Zastosowanie
- Doskonale nadają się do gotowania, smażenia czy też robienia kopytek
- Rewelacyjny wybór do uprawy w gruncie i większych pojemnikach