Witam
Przedmiotem sprzedaży są ziemniaki jadalne młode MICHALINA 10 kg
MICHALINA jest typem ziemniaka AB wiedzie prym w zakresie ponadprzeciętnego smaku odmian ziemniaków, zdobywając już niejedno trofeum w konkursach kulinarnych dla konsumentów. Bulwy mają płytkie oczka, żółtą skórkę i jasnożółty miąższ.
Typ kulinarny A — sałatkowy
Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia.
Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.
Na pozostałych moich aukcjach dostępne również odmiany:
Denar- bardzo dobry smak najpopularniejsza odmiana w Polsce typ konsumpcyjny AB, czyli od sałatkowego do ogólnoużytkowego
Vineta- najczęściej spożywany jako ziemniak gotowany, w towarzystwie mięs i sosów. Dodatkowo po ugotowaniu łatwo kroi się go w plastry, ósemki czy kostkę. Doskonale też nadaje sie na sałatki, smażone ziemniaki i do zup.
Bellarosa- czerwona skórka, wszechstronne zastosowanie: do smażenia (frytki, chipsy), do zupy, do gotowania i duszenia, do przygotowania placków ziemniaczanych.
Irga- sprawdzona odmiana o białym kolorze miąższu, Typ konsumpcyjny B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.
Catania- typ konsumpcyjny B, odmiana o jasnym białym lub lekko kremowym miąższu. Ogólnoużytkowa nadaje sie również na frytki.
Gala- typ ogólnoużytkowy, idealna do sałatek, zup, zapiekanek , a także innych tradycyjnych potraw,
NOBLESSE- ziemniak doskonale sprawdzi sie do gotowania w wodzie, na parze czy do pieczenia frytek
LILLY-uniwersalna odmiana w typie B ogólnoużytkowym, ziemniaki nie ciemnieją po ugotowaniu.
MELODY- typ BC ogólnoużytkowy , ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.
Ziemniaki wysyłam, gdy temperatury są dodatnie.