Ziemniak młody Tajfun 15 kg.
Tajfun’ to jadalne ziemniaki, średnio wczesna odmiana, która sprawdza się na terenie całego kraju. Wyróżniają się ze względu na ciekawy smak, są bardzo lubiane i zbierają dobre opinie rolników. Według klasyfikacji należą do typu B-BC. Jest to klasyfikacja dzieląca odmiany ziemniaków na kilka różnych typów pod względem rodzaju miąższu. B-BC oznacza, że bulwy są lekko zwięzłe i lekko mączyste.
Ziemniaki ‘Tajfun’ są bardzo duże i kształtne, mają owalny, prawie regularny kształt. Dlatego świetnie nadają się na frytki. Dodatkowo mają bardzo płytkie oczka, więc nie ma problemu z ich wycinaniem. Jasnożółty miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, więc świetnie wyglądają w puree. Do tego odmiana wyróżnia się dużą trwałością i odpornością, a jej zawartość skrobi jest bardzo wysoka.
‘Tajfun’ to odmiana ceniona przez rolników. Przede wszystkim jest bardzo plenna i ma dobre opinie ze względu na odporność na choroby. Średni plon ziemniaków z jednego hektara to aż 56,5 tony. Dlatego najczęściej te ziemniaki uprawiane są w uprawie wielkotowarowej. O wiele rzadziej spotyka się je w ogródkach na grządkach, ale warto spróbować – są naprawdę uniwersalne.
Ziemniaki ‘Tajfun’ – zastosowanie
Charakterystyka odmiany już zdradza mniej więcej zastosowanie bulw tej odmiany. Ziemniaki ‘Tajfun’ mają smaczny, nieco mączysty miąższ, dlatego nadają się do stosowania na wiele sposobów. Są uprawiane w skali handlowej przede wszystkim na frytki, chipsy i produkty mrożone, ponieważ zawartość skrobi jest bardzo wysoka – sięga niemal 16%. Na dodatek są dość zwięzłe, więc mimo mrożenia czy przetwarzania nie rozpadają się.
Jednak tak naprawdę bulwy ziemniaków tej odmiany znajdują o wiele więcej zastosowań. Świetnie sprawdzają się do standardowych domowych obiadów – wychodzą z nich wspaniałe placki, pyzy i kluski, idealne są także na purre z niewielką ilością masła i warzywami! Genialnie sprawdzą się w sałatkach. Oczywiście najlepiej smakują jako frytki – obojętnie, czy usmażone we frytownicy czy pokrojone w plastry i upieczone w piekarniku z niewielką ilością oliwy z oliwek i rozmarynu. Ich smak naprawdę wszystkim przypadnie do gustu.
Ziemniaki z marketów to woda i nawozy sztuczne bez smaku i szkodliwe dla organizmu. Polecam tylko produkty z małych gospodarstw rolnych. Przy zakupie dwóch worków preferujemy wysyłkę Pocztex48.