Pierwsza polska odmiana o fioletowej barwie miąższu
Charakterystyka Odmiany
Provita jest pierwszą polską truflową odmianą w Krajowym Rejestrze. Spośród dostępnych na rynku odmian o fioletowej barwie miąższu jest ona zrejonizowana do produkcji w klimacie Polski. Plonuje niżej od odmian tradycyjnych, ale posiada związki polifelonowe, które czynią ją dużo zdrowszą od odmian o żółtym lub kremowym miąższu. Do wytworzenia kalibrażu handlowego potrzebuje sporo wody, w przypadku długotrwałej suszy wytwarza dużo drobnych bulw, które zawiązuje płytko w redlinie (ok. 13 bulw pod krzakiem). Bulwy zawierają antocyjany. W badaniach Kity i in. (2022), Provita posiadała 10 krotnie większą zawartość związków polifenolowych w porównaniu do odmiany o żółtym miąższu. Ponadto wykazywała ponad dwukrotnie większą pojemność antyoksydacyjną od odmiany porównawczej. Antocyjany korzystnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ prowadzą do wygaszania wolnych rodników tlenowych i tym samym chronią DNA przed uszkodzeniami. Działają protekcyjnie w chorobach nowotworowych. Wpływają pozytywnie na profil lipidowy, powodując jego obniżenie oraz potrafią zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę. Przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, przede wszystkim naczyń włosowatych oraz stymulują produkcję rodopsyny (substancji niezbędnej w procesie widzenia)
Cechy kulinarne:
Typ kulinarny: B – ogólnoużytkowy (13,5% skrobi)
Smak: 6,8 –dobry, wyczuwalny charakterystyczny smak związków polifelonowych, odpowiedzianych za fioletowe zabarwienie bulw
Szczególnie polecana do: gotowania w mundurkach, nie traci w ten sposób fioletowej barwy miąższu, do sałatek, purée, ale także produkcji fioletowych chipsów
POLSKA ODMIANA Z POLSKIEGO GOSPODARSTWA ROLNEGO