Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego. Ksylitol naturalnie występuje w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Ksylitol może być stosowany jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur. Jest doskonałym dodatkiem do świeżych owoców, sałatek, płatków śniadaniowych i deserów. Może być stosowany jako słodzik do zimnych i ciepłych napojów. Polecany również do pieczenia ciast i ciasteczek. Ksylitol wywołuje odświeżające uczucie w ustach. Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie), a więc wskazany jest przy: - próchnicy zębów i schorzeń dziąseł (np. paradontozie), ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach, zapobiega również tworzeniu osadu na zębach - suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny) - likwiduje niemiły zapach z ust - przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych - ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (katar, infekcja gardła, zatok), zapaleniu ucha środkowego - przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie Spożywanie żywności zawierającej ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu, niż po spożyciu żywności zawierającej cukier. Ksylitol w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8 krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
naturalny zamiennik cukru. 40% mniej kalorii niż cukier