Młody jęczmień, zwany zieloną żywnością i zielonym mlekiem, to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki witamin, białka, składników mineralnych i enzymów. Polecany szczególnie osobom starszym, w okresie rehabilitacji oraz na diecie. Dzięki bogatej zawartości składników młody jęczmień pomaga cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Kraj pochodzenia: Polska
Trawa jęczmienna mielona to naturalne źródło witamin, białek, składników mineralnych. Jest źródłem witamin B6, C, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku. Posiada wysoka zawartość błonnika. Wiele korzyści trawy jęczmiennej według tradycji ludowej wynika z jej wysokiej zawartości chlorofilu. Jest to ten sam związek chemiczny, który sprawia m.in., że trawa jest zielona.
Wartości odżywcze:
Średnia wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna: 1054,1 kJ / 251.8 kcal Białko: 29,2 g Węglowodany: 3,4 g -w tym cukry 3,3 g Tłuszcz: 5 g -tłuszcze nasycone: 3,5 g Błonnik pokarmowy: 39 g Sód: 50 mg Witamina B6 1,26 mg (90%GDA*) Witamina C: 191 mg (239%GDA*) Kwas foliowy: 1305 µg (652%GDA*) Żelazo: 10 mg (71%GDA*) Chlorofil: 982 mg
* % zalecanego dziennego spożycia
Propozycja spożycia: 1 g proszku (około pół łyżeczki) wymieszać w szklance wody. Stosować 2 - 3 razy dziennie.