Zielona pasta curry, green curry 1kg Real Thai
Opis: Zielona pasta curry jest łagodniejszą odmianą zawierającą 30% zielonej papryki chilli (ostrzejszą wersją jest czerwona). Używa się jej jako bazy do sosu do potrawy curry. Najczęściej smaży się ją na odrobinie tłuszczu, dodaje mleczko kokosowe, mięso i warzywa. Spożywa się z ryżem lub makaronami. W zależności od ilości mleczka kokosowego z pasty otrzymamy sos, danie curry lub zupę tajską na mleczku kokosowym.
Skład: zielona papryka chilli 30%, szalotka, trawa cytrynowa, sól, czosnek, galangal, liście limonki kaffir, kmin rzymski, kolendra, kurkuma.
Wartość odżywcza w 100g:
energia: 5869kJ/140kcal
tłuszcz: 6,3g (w tym kwasy nasycone: 1,0g)
węglowodany: 16g (w tym cukry 7,1g)
białko: 3,2g
błonnik: 3,3g
sól: 16,1g
Sposób przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce.
Termin przydatności do spożycia: minimum 4 miesiące.
Kraj pochodzenia: Tajlandia.