Zestaw nasion zawiera gatunki:
1. Komatsuna zielona 10g.
2. Soczewica zielona 20g.
3. Fasola Mung 50g (o zielonkawej barwie ziaren).
4. Szarłat zielony 100g.
Nasiona pakowane są maszynowo w folię celofanową BOPP z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Produkcja oferowanych przez nas nasion na kiełki odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych, oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin, z których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponad to zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymujecie produkt najwyższej jakości oraz wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Komatsuna zielona
Smak: delikatny.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- chroni przed chorobami układu sercowo - naczyniowego dzięki szerokiemu wachlarzowi składników odżywczych,
- działa przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów,
- wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, do koktajli, dania smażone i duszone.
Witaminy: A, większość z grupy B, C, D, E, K.
Składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, żelazo, potas, siarka, białko beta-karoten, wapń, sód, cynk, miedź, selen.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 6 - 7 dni.
Jak jeść: surowe.
Soczewica zielona
Smak: delikatny, łagodny.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- kiełki soczewicy są pełnowartościowym pokarmem mogącym zastępować mięso w diecie.
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K.
Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarka.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 4 - 5 dni.
Czas namaczania nasion: 8 - 10 h.
Jak jeść: podduszone lub surowe.
Fasola Mung
Smak: lekko słodki, kiełki są twarde i chrupiące.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- obniża poziom cholesterolu i chroni przed chorobami serca,
- działa przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów,
- szklanka kiełków fasoli Mung (około 100 - 105 g) dostarcza 31 kalorii i zawiera 6 g węglowodanów, 2 g błonnika i 3 g białka.
Witaminy: A , E, C, K.
Składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i fosfor.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 5 - 6 dni.
Czas namaczania nasion: 10 - 12 h.
Jak jeść: surowe lub podduszone.
Szarłat zielony (Amarantus)
Smak: łagodny.
Kiełki mają ciekawe, zielone zabarwienie.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację,
- opóźnia proces starzenia się skóry i wspomaga regenerację komórek,
- utrzymuje układ odpornościowy w stałej gotowości, aby efektywniej zwalczać wszelkie infekcje,
- dzięki bogactwu wielu cennych witamin sprawia, że skaleczenia i rany goją się znacznie szybciej, a przykre dolegliwości związane ze stanami zapalnymi czy alergiami stają się mniej dokuczliwe lub z czasem ustępują.
Witaminy: A , E, C, K.
Składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i fosfor.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 5 - 6 dni.
Czas namaczania nasion: 10 -12 h.
Jak jeść: surowe lub podduszone.