Zielona kawa Nikaragua Maragogype 1 kg
Pochodzenie - Nikaragua
Region - Matagalpa, Jinotega
Szczep - Arabika Maragogype
Zbiory - listopad-marzec
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1200-1350 m.n.p.m.
-----------------------------------------------------
Profil palenia - średnie
Smak - karmel,cytryna,czekolada
Aromat - kwiatowy, czekoladowy,owocowy
Body- średnie
Kwasowość - średnia
Kawa zielona, ziarnista Arabika. Kawa sprzedawana jako surowe ziarna do samodzielnego wypalenia. Uprzedzamy, że kawa ta przed wypaleniem nie nadaje się do mielenia w domowych młynkach gdyż jest bardzo twarda.Przy wypaleniu kawy na średnio można wyczuć delikatny posmak karmelu, cytryny oraz czekolady. Profil palenia zmienia odpowiednio walory smakowe jak i aromat kawy.
Kawa dostępna tylko w gramaturze 1 kg.
Nikaragua to państwo Ameryki środkowej, położone między Hondurasem a Kostaryką, oblewana wodami Oceanu Spokojnego oraz Morza Karaibskiego. Klimat równikowy- wilgotny sprzyja uprawie kawy.
Nasza kawa pochodzi z plantacji kawy, którą założyły dwie rodziny: McEven oraz Mierish. Plantacja położona jest w regionie: Matagalpa i Jinotega gdzie w wysokich górach Nikaragui uprawiana jest przez potomków obu rodzin od ponad stu lat.
O tym, że ta kawa zbierana jest z sercem, może świadczyć fakt, iż plantacje tak się rozrosły, że właściciele farmy po kolei postanowili ułatwić życie swoich pracowników. Założono tam specjalne sklepy z żywnością, otworzono przedszkole, opracowano specjalny program żywieniowy dla dzieci a nawet otworzono klinikę specjalnie dla pracowników i ich rodzin, gdzie lekarz jest dostępny dla każdego przynajmniej raz w tygodniu.
Maragogype to odmiana Arabiki charakteryzująca się największym rozmiarem ziarna, które może mieć nawet 2 cm długości. Ze względu na rozmiar, ziarno zwane jest również "słoniowym" (elephant bean). Kawa idealnie nadaje się na prezent.
Kawa Nikaragua Maragogype jest o złożonym smaku i aromacie. Intensywne czekoladowe i jagodowe nuty łagodnie przechodzą w posmak mango, a woń kwitnących kwiatów powraca doowocowo-czekoladowego wykończenia.