Zielona kawa Kuba Serrano Superior 1 kg
Pochodzenie - Kuba
Region - Sierra Maestra
Gatunek - Arabica
Zbiory - Lipiec-Luty
Pozyskiwanie - na mokro
Wysokość upraw - 1000-2000 m.n.p.m.
-----------------------------------------------------
Profil palenia -średnie
Smak - nuty pieprzu, orzechu, przypraw i karmelu
Aromat - dymu, kakao, tytoniu i czekolady
Body - pełne
Kwasowość - niska
Kawa zielona, ziarnista Arabika. Kawa sprzedawana jako surowe ziarna do samodzielnego wypalenia. Uprzedzamy, że kawa ta przed wypaleniem nie nadaje się do mielenia w domowych młynkach gdyż jest bardzo twarda. Opis dotyczy średniego wypalenia. Profil palenia zmienia odpowiednio walory smakowe jak i aromat kawy.
Kawa dostępna tylko w gramaturze 1 kg.
Pierwszą plantację kawy na Kubie założono w 1748 r. ale masowe uprawy zaczęły się w 1789 r. Wielkie plantacje, założyli tam rolnicy francuscy, którzy byli zmuszeni uciekać z sąsiedniej wyspy Haiti w wyniku wybuchu rewolucji haitańskiej. Posiadali oni bardzo szeroką wiedzę na temat uprawy kawy i trzciny cukrowej.
Francuscy rolnicy kawę zaczęli uprawiać w okolicach prowincji Sierra Maestra w południowej części Kuby. Skład gleby oraz lokalne warunki klimatyczne są tam do dziś wprost idealne do uprawy tej rośliny. Obecnie większość ziaren pochodzi z małych plantacji, które kładą nacisk na wysoką jakość.
Kawa Kuba Serrano Superior w porównaniu do innych kaw karaibskich rośnie stosunkowo nisko, co sprawia że ma wyjątkowo czysty profil smakowy. Proces przetwarzania kawy na mokro nadaje kawie bardzo złożony aromat, z wyczuwalną nutą smakową karmelu. Kawa kubańska jest uznawana za symbol dziedzictwa kulturowego Kuby.
Znaczna część zbiorów jest eksportowana do Japonii, gdyż mieszkańcy tego kraju upodobali sobie jakość oraz charakterystyczne walory smakowe kawy Kuba Serrano Superior. Wysiłek włożony w uprawę i zbiór oraz gorące kubańskie słońce tworzą wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat tej kubańskiej kawy.