Zielona kawa Indonezja Jawa Jampit 1 kg
Kraj pochodzenia - Indonezja
Region - Ijen Plateau, wschodnia część Jawy
Gatunek - Arabika, Typica
Zbiory - maj-wrzesień
Metoda pozyskiwania - na mokro
Wysokość upraw - 1100 - 1600 m.n.p.m
---------------------------------------------
Profil palenia - średnie
Smak - nuty czekolady, cytrusów, lawendy
Aromat - słodka czekolada
Body/cielistość - mocne
Kwasowość - niska
Kawa zielona, ziarnista Arabika. Kawa sprzedawana jako surowe ziarna do samodzielnego wypalenia. Uprzedzamy, że kawa ta przed wypaleniem nie nadaje się do mielenia w domowych młynkach gdyż jest bardzo twarda. Opis dotyczy średniego wypalenia. Profil palenia zmienia odpowiednio walory smakowe jak i aromat kawy.
Kawa dostępna tylko w gramaturze 1 kg.
Od lat świat wiedział o istnieniu Archipelagu Wschodniego. Był on uważany za krainę płodną, bogatą w zasoby naturalne i dobrze znaną ze swoich egzotycznych produktów. To właśnie dzięki nim przez setki lat był określany jako "the spice island" czyli wyspa przypraw. Obecnie Indonezja wygląda bardzo podobnie, nie tylko ze względu na bogactwo zasobów naturalnych ale również dzięki zróżnicowaniu kulturowemu. Kraj jest rajem dla turystów, którzy uwielbiają zachwycać się pięknem krajobrazu i jego różnorodnością oraz gościnnością, jaka emanuje od tamtejszej ludności.
W ostatnich latach gospodarka Indonezji rosła w bardzo szybkim tempie. Początkowo wzrost ten był spowodowany światową podwyżką cen ropy. Jednak w latach 80, gdy ceny ropy były niskie, gospodarka Indonezji była w poważnych tarapatach. Odpowiedzią rządu na kryzys, jaki wówczas panował, było zmniejszenie uzależnienia gospodarki kraju od ropy naftowej i gazu, a zwiększenie produkcji i eksportu różnego rodzaju towarów (w tym także kawy).
Rząd zrezygnował prawie całkowicie z importu towarów. Postawiono nacisk głównie na rozwój prywatnego sektora przemysłu.
Obecnie jednym z filarów gospodarki Indonezji jest rolnictwo. Kraj ten jest drugim na świecie eksporterem oleju palmowego. Pozostałe istotne uprawy to trzcina cukrowa, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, tytoń, papier, kakao, herbata i oczywiście kawa.
Arabika w Indonezji pojawiła się po raz pierwszy w roku 1699 na wyspie Jawa. Chociaż to rolnicy z Jawy jako pierwsi uprawiali kawę, szybko rozprzestrzeniła się ona w pozostałych prowincjach kraju. W roku 1712 pierwszy worek kawy indonezyjskiej został wyeksportowany do Amsterdamu. Z biegiem lat eksport kawy sukcesywnie rósł, ponieważ kawa zyskiwała coraz to lepszą reputację.
Dzięki żyznej glebie i obfitym opadom deszczu Indonezja jest trzecim pod względem wielkości eksporterem kawy na świecie. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że około dziewięćdziesiąt procent całkowitej produkcji kawy w Indonezji stanowi Robusta, a tylko dziesięć procent to Arabica. Specjaliści z branży kawowej w Indonezji widzą rosnące, światowe zapotrzebowanie na 100% Arabicę, dlatego stale podejmowane są kroki zastępowania części upraw Robusty właśnie Arabiką. Kawa indonezyjska jest znana na całym świecie z delikatnego smaku i wyraźnego aromatu. Jest ona uważana za kawę wysokiej jakości.