ZIELONA herbata SENCHA japońska LIŚCIASTA 50g
Najwyższej jakości japońska zielona herbata Sencha.Po zaparzeniu otrzymamy napar o niezwykle unikalnym smaku, słodki, delikatny lecz zarazem wyrazisty, w brylantowo-zielonym kolorze.
Właściwości japońskiej zielonej herbaty są zaskakujące! Pozytywnie wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia, pracę serca oraz przyspiesza metabolizm. Dzięki zawartości wapnia wzmacnia nasze kości i zmniejsza ryzyko ich złamań. Dodatkowo ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, co czyni ją idealnym kompanem do walki z nadwagą.
Dzięki zawartości antyoksydantów, w tym polifenoli, hamuje niekorzystne działanie wolnych rodników i chroni nas przed nowotworami oraz miażdżycą.
Herbata zielona Sencha działa również uspokajająco i relaksująco, jednocześnie zwiększając naszą energię, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla osób żyjących w ciągłym stresie lub biegu.
Masa netto: 50 g
ZASTOSOWANIE HERBATY:
- Herbata serwowana na gorąco (wsyp ok. 1/4 łyżeczki herbaty do kubka o pojemności 200 ml i zalej wodą o temp. 80-90 °C).
- Herbata serwowana na zimno, z ulubioną wodą mineralną. (Wsyp ok. 1/4 łyżeczki herbaty do kubka i zalej zimną wodą. Można serwować z kostką lodu i trawą cytrynową).
- Matcha Latte – serwowana na zimno lub gorąco
- Na gorąco: 1/4 łyżeczki herbaty do shakera, dodaj ½ łyżeczki cukru, zalej 100 ml wody o temp. 80-90 °C i dobrze wymieszaj, a następnie wlej do spienionego mleka. Podawaj w filiżance.
- Na zimno – wsyp saszetkę do shakera, dodaj ½ łyżeczki cukru, zalej 3 łyżkami gorącej wody i dobrze wymieszaj. Następnie, dolej zimne mleko i ponownie wszystko wymieszaj. Serwuj w wysokich szklankach z rozkruszonymi kostkami lodu, lub gałką lodów owocowych – najlepiej jagodowych.
- Składnik do dekoracji i smaku ciast (np. mufiny) oraz deserów lodowych z zieloną herbatą (posyp deser, lub zmieszaj herbatę z ciastem przygotowanym do pieczenia -dobierz ilość herbaty do żądanego smaku i koloru, lub wymieszaj z lodami waniliowymi, śmietankowymi).
- Składnik dipów i sosów sałatkowych (połącz herbatę z ulubioną oliwą, winegretem, sosem sojowym lub majonezem).
- Posypka - do dań z ryżem, do ryb z grilla, gotowanych i pieczonych, oraz do Sushi (maki, nigiri).
- Dodatek do zup (jako składnik bulionów) oraz dań z makaronem (cha soba, ocha udon) i samego makaronu, jako naturalny barwnik i dodatek smakowy.