Ziele Angielskie Mielone PRYMAT 15g
Ziele angielskie mielone Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Mielone ziarna dodajemy zarówno do tłustych potraw: kiełbas, dziczyzny i baraniny, jak i do lekkich warzyw, na przykład szpinaku. Zielem angielskim zachwycamy się od wieków nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne, ale również zdrowotne. Ziele angielskie to popularna nazwa jagód korzennika lekarskiego, które zbiera się jeszcze zielone, ale już dojrzałe. Korzennik lekarski spotykany jest w Ameryce Środkowej oraz Indiach. Obecnie rośnie tam w stanie dzikim lub na plantacjach. Uprawiany jest też w Ameryce Południowej. Mało kto wie, że korzennik to wiecznie zielone drzewo osiągające ok. 10 m wysokości. Ta roślina, z rodziny mirtowatych, znana jest w Europie od czasów Kolumba, a jako przyprawa była używana już przez Azteków. Przez długi czas jagody korzennika lekarskiego uchodziły za gorszą odmianę pieprzu i rzadko wzbudzały zainteresowanie. Dopiero kilkadziesiąt lat po Kolumbie ziele angielskie zostało odkryte dla kuchni. W korzennym smaku ziela angielskiego dostrzeżono podobieństwo do smaku goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i kardamonu.
SKŁADNIKI
- Ziele angielskie mielone produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
ALERGENY
- Jaja i produkty pochodne: Tak
- Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
- Seler i produkty pochodne: Tak
- Łubin i produkty pochodne: Nie
- Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
- Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
- Gorczyca i produkty pochodne: Tak
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
- Zboża zawierajace gluten: Tak
- Soja i produkty pochodne: Tak
- Orzechy: Nie
- Mięczaki i produkty pochodne: Nie
- Ryby i produkty pochodne: Nie